- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru pudru
- 50g zmielonych migdałów
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 250 g cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 100g mielonych migdałów
- 1-2 krople olejku migdałowego
Przygotowanie
ciasta:
- wszystkie składniki tj. mąkę, cukier puder, migdały, masło oraz żółtka zagniatamy na gładkie ciasto i schładzamy w lodówce 1 godzinę
- po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i wykładamy np. do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przed pieczeniem ciasto nakłuwamy widelcem
- pieczemy około 25minut, na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200°C
Przygotowanie masy migdałowej:
- śmietanę i cukier zagotowujemy, a następnie gotujemy na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć może to potrwać +/- 30minut po tym czasie dodajemy pozostałe składniki masy, cukier waniliowy, migdały i olejek migdałowy ,całość gotujemy jeszcze jakieś 10 minut,
- ciepłą ale nie gorącą masę wykładamy na zimne ciasto, mazurka dekorujemy według uznania ja polałam go gorzką czekoladą i gotowe :)
źródło: interia
Wlasnie dzisiaj zostal wyprobowany, rewelacyjny przepis, swietne ciasto ��
OdpowiedzUsuńcieszę się, że mazurek smakował :)
UsuńDzisiaj zrobiłam. Pyszny mazurek, masa wyszła super. Polecam jest łatwy w wykonaniu. Wesołych Świąt. Ela
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę , że mazurek smakował :D gorąco pozdrawiam
Usuń