poniedziałek, 1 kwietnia 2013

MAZUREK MIGDAŁOWY

Tak na koniec świąt może ktoś ma jeszcze ochotę na coś słodkiego ;)

Składniki na ciasto:
  •  1 ½ szklanki mąki pszennej
  •  ½ szklanki cukru pudru
  • 50g zmielonych migdałów
  • 200 g  masła
  • 2 żółtka
Składniki na nadzienie:
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 100g mielonych migdałów
  • 1-2 krople olejku migdałowego
Przygotowanie ciasta:
  • wszystkie składniki  tj. mąkę, cukier puder, migdały, masło oraz żółtka zagniatamy na gładkie ciasto i schładzamy w lodówce 1 godzinę 
  • po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość  około 2 cm i wykładamy np. do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przed pieczeniem ciasto nakłuwamy widelcem
  • pieczemy około 25minut, na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200°C

Przygotowanie masy migdałowej:
  • śmietanę i cukier zagotowujemy, a następnie gotujemy na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć może to potrwać +/- 30minut po tym czasie dodajemy pozostałe składniki masy, cukier waniliowy, migdały i  olejek migdałowy ,całość gotujemy jeszcze jakieś 10 minut, 
  • ciepłą  ale nie gorącą masę wykładamy na zimne ciasto,  mazurka dekorujemy według uznania  ja polałam go gorzką czekoladą i gotowe :)

źródło: interia

4 komentarze:

  1. Wlasnie dzisiaj zostal wyprobowany, rewelacyjny przepis, swietne ciasto ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że mazurek smakował :)

      Usuń
  2. Dzisiaj zrobiłam. Pyszny mazurek, masa wyszła super. Polecam jest łatwy w wykonaniu. Wesołych Świąt. Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę , że mazurek smakował :D gorąco pozdrawiam

      Usuń