czwartek, 26 grudnia 2013

SZYBKIE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Bardzo smaczne i szybciutkie w wykonaniu ciasteczka z masłem orzechowym  oraz z dużą ilością orzechów laskowych, gorąco polecam :)


  Składniki:
  • ½ szklanki  miękkiego masła
  • ⅓ szklanki masła orzechowego
  • ⅓ szklanki cukru
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • orzechy laskowe ilość według uznania


Wykonanie:
  • do miski dodajemy masło, masło orzechowe, cukier, cukier brązowy, jajko oraz ekstrakt wanilii  i ucieramy wszystko na gładką masę
  • następnie dodajemy przesiana mąkę z sodą i solą , całość mieszamy ,aż do chwili kiedy wszystko ładnie się ze sobą połączy
  • z ciasta odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki , delikatnie je spłaszczamy , każde posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi, następnie  kładziemy  je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując spore odstępy bo ciacha rosną
  • pieczemy około 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • z podanej ilości wychodzi  +/- 16-18 sztuk dużych ciasteczek.



 


Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2013/03/smocze-ciasteczka/

14 komentarzy:

  1. Święta Święta i po ... ale chyba się skusze takie ciasteczka są ponadczasowe i dobrze mieć je w słoiku schowane dla gości a przepis i zdjęcia mnie przekonały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka mała odskocznia od pierniczków :P gorąco polecam :)

      Usuń
  2. To zdecydowanie ciacha dla orzecholubnej osoby jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) :) ja też, proste i pyszne nic dodać nic ująć :)

      Usuń
  5. Hej. Myślisz,że bez orzechów na górze też będą dobre i czy koniecznie muszę dodać ekstrakt waniliowy? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, ekstraktu nie musisz dodawać możesz dodać cukier waniliowy ale nie koniecznie ,orzechy laskowe możesz zamienić na płatki migdałowe lub na kawałki czekolady lub zostawić bez dodatków ale zawsze z dodatkami ciasteczka są smaczniejsze :)

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź ;) Jutro wypróbuję przepis :) To już będzie 3 z Twojego bloga ;) Super masz te przepisy

      Usuń
    3. Dziękuje za odpowiedź. Jutro je upiekę i dam znać czy się udały ;)

      Usuń
  6. Hej :) Mam pytanko możesz napisać ile dokładnie dajesz masła chodzi mi o gramy bo tak ciężko określic ile to jest pół szklanki masła i mam jeszcze jedno pytanko masła ma być roztopione czy tylko miękkie?
    Pozdrawiam
    Ps. Bardzo lubię Twoje przepisy bo wszystko z nich wychodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj z tymi gramami teraz mam problem bo nie ważyłam ale do szklanki takiej standardowej 250ml dodaj jakieś 3-4 łyżki miękkiego masła ale nie roztopionego i delikatnie uklep i na pewno wyjdzie połowa szklanki, w oryginale też autorka podaje ilość masła na szklankę.
      ps cieszę się,że przepisy przypadły Ci do gustu i co najważniejsze, że słodkości wychodzą, gorąco pozdrawiam :)

      Usuń