- ½ szklanki miękkiego masła
- ⅓ szklanki masła orzechowego
- ⅓ szklanki cukru
- ⅓ szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- orzechy laskowe ilość według uznania
Wykonanie:
- do miski dodajemy masło, masło orzechowe, cukier, cukier brązowy, jajko oraz ekstrakt wanilii i ucieramy wszystko na gładką masę
- następnie dodajemy przesiana mąkę z sodą i solą , całość mieszamy ,aż do chwili kiedy wszystko ładnie się ze sobą połączy
- z ciasta odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki , delikatnie je spłaszczamy , każde posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi, następnie kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując spore odstępy bo ciacha rosną
- pieczemy około 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- z podanej ilości wychodzi +/- 16-18 sztuk dużych ciasteczek.
Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2013/03/smocze-ciasteczka/
Święta Święta i po ... ale chyba się skusze takie ciasteczka są ponadczasowe i dobrze mieć je w słoiku schowane dla gości a przepis i zdjęcia mnie przekonały:)
OdpowiedzUsuńtaka mała odskocznia od pierniczków :P gorąco polecam :)
UsuńTo zdecydowanie ciacha dla orzecholubnej osoby jak ja :)
OdpowiedzUsuńw takim razie witam w orzechowym klubie :)
UsuńMniam, pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń:D warte przetestowania :)
Usuńuwielbiam takie ciasteczka!
OdpowiedzUsuń:) :) :) ja też, proste i pyszne nic dodać nic ująć :)
UsuńHej. Myślisz,że bez orzechów na górze też będą dobre i czy koniecznie muszę dodać ekstrakt waniliowy? ;)
OdpowiedzUsuńHej, ekstraktu nie musisz dodawać możesz dodać cukier waniliowy ale nie koniecznie ,orzechy laskowe możesz zamienić na płatki migdałowe lub na kawałki czekolady lub zostawić bez dodatków ale zawsze z dodatkami ciasteczka są smaczniejsze :)
UsuńDziękuje za odpowiedź ;) Jutro wypróbuję przepis :) To już będzie 3 z Twojego bloga ;) Super masz te przepisy
UsuńDziękuje za odpowiedź. Jutro je upiekę i dam znać czy się udały ;)
UsuńHej :) Mam pytanko możesz napisać ile dokładnie dajesz masła chodzi mi o gramy bo tak ciężko określic ile to jest pół szklanki masła i mam jeszcze jedno pytanko masła ma być roztopione czy tylko miękkie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ps. Bardzo lubię Twoje przepisy bo wszystko z nich wychodzi
oj z tymi gramami teraz mam problem bo nie ważyłam ale do szklanki takiej standardowej 250ml dodaj jakieś 3-4 łyżki miękkiego masła ale nie roztopionego i delikatnie uklep i na pewno wyjdzie połowa szklanki, w oryginale też autorka podaje ilość masła na szklankę.
Usuńps cieszę się,że przepisy przypadły Ci do gustu i co najważniejsze, że słodkości wychodzą, gorąco pozdrawiam :)