PS Polecam zwiększyć ilość składników na krem, ponieważ z
poniższej ilości zabrakło mi kremu na przykrycie całego tortu ,warto też dodać
kwaśny akcent w postaci dżemu np. porzeczkowego, który świetnie przełamuje
słodycz tortu. Gorąco polecam i zachęcam :)
Składniki biszkopt
makowy:
- 5 jajek ( osobno białka i żółtka)
- 150g cukru pudru
- 120g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g suchego nie mielonego maku
Dodatkowo:
- dżem porzeczkowy lub inny według uznania
- 3 łyżki rumu i pół szklanki wody na poncz
- wiórki czekoladowe do obsypania tortu
Składniki na krem:
- 300g roztopionej białej czekolady
- 400ml śmietanki kremówki
Wykonanie kremu:
- zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , następnie powoli wlewamy roztopioną zimną białą czekoladę i dalej ubijamy, aż wszystko się ze sobą ładnie połączy i powstanie gładki krem
Wykonanie:
- białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, następnie żółtka
- do masy dodajemy mąki wymieszane z migdałami i makiem oraz proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszamy
- tortownicę (23cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia
- pieczemy około 45 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- wystudzony spód przekrawamy na trzy blaty
- układamy jeden blat na paterze, nasączamy go ponczem, smarujemy dżemem i rozsmarowujemy ⅓ kremu, przykrywamy drugim blatem , znowu nasączamy go ponczem i smarujemy ⅓ kremu ( ja tu już dżemu nie użyłam ale nie ma problemu jeżeli drugi blat również posmarujecie dżemem) przykrywamy ostatnią warstwą ciasta, którą również nasączamy, pozostałą część kremu smarujemy górę i boki tortu, całość posypujemy wiórkami czekoladowymi.
- tort przygotowujemy najlepiej dzień wcześniej, przechowujemy go w lodówce.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-makowy-z-kremem-z-bialej-czekolady
Pięknie wygląda ! A najbardziej podoba mi się na końcu ta warstwa z dżemu :) Taki kolorowy akcent do czerni i bieli :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńUwielbiam mak w każdej postaci. A ten makowy torcik wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam bo warto przetestować ten przepis :)
Usuńjutro będę robić :)
Usuńuwielbiam tory makowe, ale czekoladę wolę gorzką:)
OdpowiedzUsuńhe he też już nad tym myślałam i na pewno podziałam kiedyś z ciemną czekoladą :) ale póki co króluje biała, gorąco pozdrawiam :)
UsuńŚwietny tort i świetne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :*
UsuńMniam, pysznie wygląda :) Uroczy z tymi makowymi kropeczkami :)
OdpowiedzUsuńhi hi makowe kropeczki rządzą :P
UsuńJAKI JEST SENS KOMENTARZY ŻE ŁADNIE WYGLĄDA - MOŻE KTOŚ NAPISZE CZY CIATO SIĘ KOMUS UDAŁO UPEIEC I CZY JEST DOBRE
OdpowiedzUsuń200g suchego nie mielonego maku ? niemielonego ? nie rozumiem
OdpowiedzUsuńmaku nie mielimy tak jak do makowca tylko dodajemy sypki ( całe ziarenka) taki jak na obrazku z poniższego linka
Usuńhttp://www.iagro.pl/mak-niebieski-i-gatunek,at-87932.html
bape outlet
OdpowiedzUsuńyeezy boost 500
supreme
yeezy supply
off white
yeezy
a bathing ape
nike dunks
cheap jordans
supreme