sobota, 28 grudnia 2013

TORT MAKOWY Z CZEKOLADOWYM KREMEM

Prościutki w wykonaniu i pyszny tort makowy z kremem na bazie śmietany kremówki i białej czekolady.
PS Polecam zwiększyć ilość składników na krem, ponieważ z poniższej ilości zabrakło mi kremu na przykrycie całego tortu ,warto też dodać kwaśny akcent w postaci dżemu np. porzeczkowego, który świetnie przełamuje słodycz tortu. Gorąco polecam i zachęcam :)


Składniki biszkopt makowy:
  • 5 jajek ( osobno białka i żółtka)
  • 150g cukru pudru
  • 120g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g suchego nie mielonego maku

Dodatkowo:
  • dżem porzeczkowy  lub inny według uznania
  •  3 łyżki rumu i pół szklanki wody na poncz
  • wiórki czekoladowe do obsypania tortu

Składniki na krem:
  • 300g  roztopionej białej czekolady
  • 400ml śmietanki kremówki

Wykonanie kremu:
  • zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , następnie powoli wlewamy roztopioną zimną białą czekoladę i dalej ubijamy, aż wszystko się ze sobą ładnie połączy i powstanie gładki krem

Wykonanie:
  • białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, następnie żółtka
  • do masy dodajemy mąki wymieszane z migdałami i makiem   oraz proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszamy
  • tortownicę (23cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia
  • pieczemy  około 45 minut   do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • wystudzony spód przekrawamy na  trzy blaty
  • układamy jeden blat na paterze, nasączamy go ponczem, smarujemy dżemem i rozsmarowujemy ⅓ kremu, przykrywamy drugim blatem , znowu nasączamy go ponczem i smarujemy ⅓ kremu ( ja tu już dżemu nie użyłam ale nie ma problemu jeżeli drugi blat również posmarujecie dżemem) przykrywamy ostatnią warstwą ciasta, którą również nasączamy, pozostałą część kremu  smarujemy górę i boki tortu, całość posypujemy wiórkami czekoladowymi.
  • tort przygotowujemy najlepiej dzień wcześniej, przechowujemy go w lodówce.




Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-makowy-z-kremem-z-bialej-czekolady

14 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda ! A najbardziej podoba mi się na końcu ta warstwa z dżemu :) Taki kolorowy akcent do czerni i bieli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam mak w każdej postaci. A ten makowy torcik wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i polecam bo warto przetestować ten przepis :)

      Usuń
  3. uwielbiam tory makowe, ale czekoladę wolę gorzką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. he he też już nad tym myślałam i na pewno podziałam kiedyś z ciemną czekoladą :) ale póki co króluje biała, gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Świetny tort i świetne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, pysznie wygląda :) Uroczy z tymi makowymi kropeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. JAKI JEST SENS KOMENTARZY ŻE ŁADNIE WYGLĄDA - MOŻE KTOŚ NAPISZE CZY CIATO SIĘ KOMUS UDAŁO UPEIEC I CZY JEST DOBRE

    OdpowiedzUsuń
  7. 200g suchego nie mielonego maku ? niemielonego ? nie rozumiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maku nie mielimy tak jak do makowca tylko dodajemy sypki ( całe ziarenka) taki jak na obrazku z poniższego linka
      http://www.iagro.pl/mak-niebieski-i-gatunek,at-87932.html

      Usuń