Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka ( osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- ½ szklanki drobnego cukru
- ½ szklanki maki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- dodatkowo: ½ szklanki wody + sok z ½ cytryny do nasączenia
Warstwa bezowa:
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka drobnego cukru
- 3-4 duże wafelki Prince Polo
- 100g orzechów np. włoskich
- 100g wiórków kokosowych
Krem:
- 6 żółtek
- 5 łyżek drobnego cukru
- ziarenka z ½ laski wanilii
- 100g masła
Polewa:
- 100g gorzkiej/mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Biszkopt:
- białka ubijajmy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy żółtka , nie przerywając ubijania
- na koniec do masy delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, całość mieszamy mikserem na najniższych obrotach
- biszkopt przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem, ( forma 22x33 +/-) pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC
- gotowy biszkopt studzimy,
Warstwa bezowa:
- białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno , następnie partiami dodajemy cukier dalej ubijając,
- na koniec dodajemy , pokrojone drobno wafelki, orzechy oraz kokos całość delikatnie mieszamy do połączenia składników, gotowe przekładamy do tej samej formy w której piekliśmy biszkopt, ja wykładam formę papierem łatwiej potem wyciągnąć bezę,
- pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC
- gotowe wykładamy na kratkę i studzimy
Krem:
- żółtka ubijamy z cukrem na parze, studzimy
- masło razem z wanilią ucieramy na jasny krem, następnie partiami dodajemy ubite żółtka, całość dokładnie ze sobą łączymy( kremu wychodzi b. dużo i nie jest on gęsty, dlatego dałam go do lodówki aby trochę stężał )
Polewa:
- czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej i gotowe
Wykonanie:
- zimny biszkopt nasączamy wodą z cytryną, smarujemy go kremem na którym układamy warstwę bezową, którą następnie polewamy roztopioną czekoladą i gotowe można kroić i zajadać . Ciasto przechowujemy w lodówce, ale przed pokrojeniem go najlepiej wyciągnąć je około godziny wcześniej, ciasto wtedy jest miękki i dobrze wtedy się kroi.
Źródło:
http://www.kobieta.pl/gotowanie/przepisy-kulinarne/desery/zobacz/artykul/a-la-prince-polo/
Smacznie wygląda muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńgorąco polecam :)
Usuńmmmmmmm.... wypróbuje na święta :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że ciasto smakowało :)
UsuńCiekawE ciasto, ale nie dla mnie - początkującego. Na pocAtku w przepisie nie pisze kiedy dodać cukru do ciasta biszkoptowego i wyspałem na samym końcu. Nie mam takiej blachy wiec dałem standardową. Grube nie wyszło, ale jest smaczne. Później beza . Wyszła smacznie przed pieczeniem. Ale jak wrzuciłem do piekarnika na wskazany czas i 170° nic się nie ścieło. Kremu wyszło mało. Dodałem masła i budyn wiśniowy. Zobaczymy co będzie. Beze zostawiłem na wyłączonym piekarniku. Mam nadzieje ze się zetnie ..
OdpowiedzUsuńCiekawE ciasto, ale nie dla mnie - początkującego. Na pocAtku w przepisie nie pisze kiedy dodać cukru do ciasta biszkoptowego i wyspałem na samym końcu. Nie mam takiej blachy wiec dałem standardową. Grube nie wyszło, ale jest smaczne. Później beza . Wyszła smacznie przed pieczeniem. Ale jak wrzuciłem do piekarnika na wskazany czas i 170° nic się nie ścieło. Kremu wyszło mało. Dodałem masła i budyn wiśniowy. Zobaczymy co będzie. Beze zostawiłem na wyłączonym piekarniku. Mam nadzieje ze się zetnie ..
OdpowiedzUsuńfaktycznie za brak informacji o cukrze biję się w pierś, co tyczy się kremu to ma być go mało bo służy on tu tylko jako masa która ma skleić biszkopt z bezą, co do bezy jedyne co mi przychodzi do głowy to prawdopodobnie była za krótko ubijana i zbyt płynna jak dałaś ją do formy dlatego nie chciała się upiec, powinna być sztywna i błyszcząca w chwili jak się dodaje pokruszone wafelki, ja do tej pory nie miałam problemu z bezą .Mam nadzieję, że to Cię nie zniechęci do ciast z bezą :) gorąco pozdrawiam
Usuń