Składniki
na ciasto:
- 1 szklanka letniego mleka
- 4 łyżki cukru
- 40-50g drożdży świeżych
- 500g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50g bardzo miękkiego lub roztopionego masła
- rabarbar około 7-8 łodyg, pokrojonych w 3-4cm kawałeczki
Składniki
na posypkę:
- 300g mąki pszennej
- 150g cukru
- 200g masła
- aromat waniliowy lub nasiona z ½ laski wanilii
Ze wszystkich składników czyli mąki, cukru, masła oraz ziarenek wanilii zagniatamy posypkę
Wykonanie:
- do letniego mleka dodajemy cukier i pokruszone drożdże, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia potrwa to około 15-20 minut
- do miski dodajemy mąkę, sól, jajko, żółtko, miękkie masło oraz rozczyn drożdżowy, całość wrabiamy około 10 minut aż powstaną charakterystyczne pęcherzyki powietrza, gotowe ciasto przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy, przekładamy do dużej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia , ciasto na całej powierzchni nakłuwamy nożem następnie na układamy kawałek przy kawałku rabarbar, a na wierzchu rozsypujemy kruszonkę
- pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.
Źródło: http://wideo.onet.pl/religia-ciasto-z-rabarbarem-anielska-kuchnia-odc-29,6197,w.html
Wygląda baaaardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) i zachęcam bo pyszne :)
UsuńMmm, pyszności :) Uwielbiam ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńhi hi ja też są przepyszne :)
UsuńDzisiaj chyba zrobię ;)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że ciacho smakowało :)
OdpowiedzUsuńmichael jordan shoes
OdpowiedzUsuńjordan sneakers
yeezy shoes
moncler
golden goose outlet
yeezy boost 350 v2
jordan 6
lebron 16
jordan retro
cheap jordans