niedziela, 4 maja 2014

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I POSYPKĄ

Pyszne  i proste ciasto drożdżowe z rabarbarem i posypką według siostry Anieli , nic dodać nic ująć . Bardzo przypomina mi ciasto mojej cioci do której jeździłam na wieś jako mała dziewczynka gorąco polecam zarówno przepis jak i filmik :) http://wideo.onet.pl/religia-ciasto-z-rabarbarem-anielska-kuchnia-odc-29,6197,w.html


Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 40-50g drożdży świeżych
  •  500g mąki pszennej
  •  ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50g bardzo miękkiego lub roztopionego masła
  • rabarbar około 7-8 łodyg, pokrojonych w 3-4cm kawałeczki

Składniki na posypkę:
  • 300g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 200g masła
  • aromat waniliowy lub nasiona z ½ laski wanilii
Ze wszystkich składników  czyli  mąki, cukru, masła oraz ziarenek wanilii zagniatamy posypkę


Wykonanie:
  • do letniego mleka dodajemy cukier i  pokruszone drożdże, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia potrwa to około 15-20 minut
  • do miski dodajemy mąkę, sól, jajko, żółtko, miękkie masło  oraz rozczyn drożdżowy, całość wrabiamy około 10 minut aż powstaną  charakterystyczne pęcherzyki powietrza, gotowe ciasto przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny
  • wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy, przekładamy do dużej  formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia , ciasto  na całej powierzchni nakłuwamy nożem następnie na  układamy kawałek przy kawałku rabarbar, a na wierzchu rozsypujemy kruszonkę 
  • pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.





Źródło: http://wideo.onet.pl/religia-ciasto-z-rabarbarem-anielska-kuchnia-odc-29,6197,w.html

7 komentarzy: