Składniki na 12 szt. :
- 3 średnie jajka(osobno białka i żółtka)
- 40g brązowego cukru
- 20g mąki wieloziarnistej
- 20g mąki orkiszowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 15g ciemnego kakao
- 5g płatków migdałów
- 200g banana bez skórki
Wykonanie:
- białka ubijamy z cukrem na sztywno
- do białek dodajemy pozostałe składniki tj. utarte żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz płatki migdałowe, całość mieszamy, na koniec dodajemy pokrojone w pół plasterki banany i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy
- ciasto przekładamy do foremek silikonowych wysmarowanych masłem
- pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: Książka M.Bardadyn „Odmładzająca książka kucharska”
Bardzo apetycznie wygladą, zdjęcia piękne! Pozdrawiam Aska
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńSmakowicie wyglądają! Świetne zdjęcie z przekrojem, pokazałaś ich piękne wnętrze ;)
OdpowiedzUsuń:) bardzo dziękuję i zachęcam :)
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń