niedziela, 11 maja 2014

BABECZKI CZEKOLADOWE Z BANANAMI wg diety strukturalnej

Proste i smaczne babeczki z dodatkiem bananów według diety strukturalnej , są lekkie i wilgotne, jedna babeczka ma zaledwie 156 kcal , przepis pochodzi z książki Dr. Bardadyna. Gorąco polecam :)



Składniki na 12 szt. :
  • 3 średnie jajka(osobno białka i żółtka)
  • 40g brązowego cukru
  • 20g mąki wieloziarnistej
  • 20g mąki orkiszowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15g ciemnego kakao
  • 5g płatków migdałów
  • 200g banana bez skórki

Wykonanie:
  • białka ubijamy z cukrem na sztywno
  • do białek dodajemy  pozostałe składniki tj. utarte żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz płatki migdałowe, całość mieszamy, na koniec dodajemy pokrojone w pół plasterki banany i jeszcze raz  całość dokładnie mieszamy
  • ciasto przekładamy do foremek silikonowych  wysmarowanych masłem
  • pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.




Źródło: Książka M.Bardadyn „Odmładzająca książka kucharska”

5 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygladą, zdjęcia piękne! Pozdrawiam Aska

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają! Świetne zdjęcie z przekrojem, pokazałaś ich piękne wnętrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń