Składniki:
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- ⅓ do ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
- 1 szklanka zaparzonej kawy mielonej
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka posiekanych daktyli około 140g
- 1 szklanka mąki wieloziarnistej
- 1 szklanka mąki żytniej lub również wieloziarnistej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
- do garnka dodajemy brązowy cukier, cynamon, kardamon i sól, następnie dodajemy kawę, wodę ,olej oraz pokrojone daktyle, wszystkie składniki podgrzewamy, gdy mieszanka zacznie się gotować, ściągamy garnek z palnika , przykrywamy i zostawiamy pod przykryciem na jakieś 15 minut, następie ściągamy pokrywkę i całość studzimy ( trochę to potrwa)
- obie mąki i sodę przesiewamy,
- przestudzoną masę powolutku dodajemy do mąki, dokładnie całość miksujemy, aż uzyskamy gładkie ciasto
- gotowe przekładamy do keksówki ( np12x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 50-60minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do suchego patyczka.
Źródło: www.poezja-smaku.pl/dakylowiec/ oraz
://pelnalodowka.blogspot.com/2014/02/walentykowy-daktylowiec.html
to jest mój hit!dziękuję
OdpowiedzUsuńhi hi nie ma za co , cały czas poszukuję i testuję więc jak tylko przy okazji moje słodkie propozycje zasmakuję tym większa moja radość :)
UsuńCoś sie stanie jak zamiast cukru dodam miód?
OdpowiedzUsuńhmm zastanawiam się tylko nad ilością miodu bo wydaje mi się ,że zamiana słodziwa nie powinna mieć wpływu na ciasto,
UsuńIntryguje mnie ta kawa w przepisie. Czy mogłabym się dokładnie dowiedzieć o co chodzi z 1 szklanką zaparzonej kawy mielonej? W sensie z ilu łyżeczek ją zaparzyć? Głupie pytanie, ale cóż, wolę zapytać. :D
OdpowiedzUsuńja użyłam kopiastą łyżeczkę kawy mielonej :) i to nie jest głupie pytanie :)gorąco pozdrawiam :)
UsuńDziękuję Ci bardzo za odpowiedź. <3 Jutro będę robić to ciacho. :D
Usuńciasto robiłam co najmniej 2 razy, pyszne, za drugim razem mi nie wyszło, za to miałam pięknego zakalca haha.
OdpowiedzUsuńz zakalcem czy bez ciacho i tak jest pyszne :D
UsuńPyszne ciasto ,robilam je
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto ,robilam je
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)
UsuńŚwietny przepis,ciasto pyszne,zawsze się udaje.Idealne dla alergików.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że ciasto smakuje :) gorąco pozdrawiam :)
Usuńwłaśnie upiekłam...super:)
OdpowiedzUsuńclick for source straight from the source link visit this site right here find more information this post
OdpowiedzUsuń