czwartek, 26 czerwca 2014

CIASTO WZ-ka

Szukałam, szukałam i nie do końca znalazłam to co chciałam więc posklejałam parę przepisów w jeden i tak wyszła idealna wz’ka,  która bardzo przypomina mi te z dzieciństwa, gdzie biszkopt jest delikatny ,a krem słodki ale z lekką nutą kwaśności taką jaką ma w sobie serek homogenizowany czy kefir. Gorąco polecam 


Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 5 jajek ( osobno żółtka, osobno białka)
  • ¾ szklanki  drobnego cukru
  • 150g  miękkiego masła
  • ½ szklanki mleka
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao
Składniki na krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki ( z lodówki)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • ¼ szklanki wody do rozpuszenia żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego  lub waniliowego ( typu Danio)
Polewa:
  • 70g czekolady gorzkiej
  • 70g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanka kremówka 30%
Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Biszkopt:
  • żółtka, cukier oraz masło , ucieramy na gładką  i puszystą masę
  • następnie dodajemy  mleko, oraz przesiane obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao, wszystko miksujemy
  • na koniec do masy delikatnie dodajemy ubite na sztywno białka,  całość delikatnie mieszamy łyżką
  • ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( forma około 28x18cm) i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC
  • gotowe studzimy, zimne przekrawamy na dwie części
Krem:
  • zimną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy
  • następnie do ubitej śmietany , powolutku dodajemy serki homogenizowane, mieszamy
  • na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę ( warto nim dodamy ją do całości , dodać 2-3 łyżki masy śmietanowo-serkowej do  miseczki w której jest żelatyna wymieszać i dopiero wtedy dodać do ciasta, nie będzie wtedy żadnej niespodzianki z źle dodaną żelatyną) całość jeszcze raz mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki na około 15 minut, warto obserwować jednak krem, żeby za bardzo się nie ściął jak galaretka, ma on tylko delikatnie stężeć , tak żeby nie było problemu z rozprowadzeniem kremu na cieście
Polewa:
  • śmietankę kremówkę podgrzewamy,
  • do gorącej kremówki dodajemy połamane obie czekolady  i mieszamy do ich rozpuszczenia , polewa delikatnie zgęstnieje
Wykonanie WZ:
  • biszkopt przekrawamy na dwie części,
  • jedną część smarujemy dżemem porzeczkowym,
  • następnie, wykładamy krem  , który przykrywamy drugą częścią biszkoptu
  • górę polewamy polewą czekoladową
  • gotowe ciasto przekładamy do lodówki i zostawiamy je tam na parę długich godzin, a najlepiej na całą noc.






Inspiracja: http://kuchniodajnia.com/ciasto-w-z/  i   http://smaker.pl/przepis-wuzetka,57077.html






12 komentarzy:

  1. Az slinka cieknie,wyglada cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko :) Piękne zdjęcia. Nigdy nie robiłam i chyba się skuszę :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję i kuszę :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wygląda rewelacyjnie :). Dokładnie tak samo jak robiła moja babcia, a jak pamiętam to prawdziwy rarytas :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) :) :) i gorąco polecam :)

      Usuń
  4. Wspaniała w-z etka :) koniecznie muszę odświeżyć sobie jej smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) i polecam :) dla mnie to też było spotkanie po latach z tym ciastem, pycha :) gorąco pozdrawiam

      Usuń
  5. Wczoraj zrobiłam, wyszła przepyszna :) Gośka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super :) bardzo się cieszę, że wz-ka smakowała :D pozdrawiam Kasia

      Usuń
  6. Chciałam zrobić na niedzielę, tylko nie wiem na jakiej wielkości formę wlać ciasto :) Możesz podpowiedzieć? Pozdrawiam serdecznie, Kasia :)

    OdpowiedzUsuń