środa, 25 czerwca 2014

CIASTO DAKTYLOWE (wegańskie)

Ciasto porwało w pełni moje kubki smakowe, a co najważniejsze jest wilgotne, sprężyste długo zachowuje świeżość, mocno wyrasta i cudnie pachnie. Dla niektórych z Was cenną i informacją będzie  fakt , że nie ma w nim masła, mleka oraz jajek czyli  jak najbardziej jest to ciasto wegańskie, gorąco polecam :)

 

Składniki:
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • ⅓ do ½ łyżeczki  mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 1 szklanka zaparzonej kawy mielonej
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka posiekanych daktyli około 140g
  • 1 szklanka mąki wieloziarnistej
  • 1 szklanka mąki żytniej lub również wieloziarnistej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej


Wykonanie:
  • do garnka dodajemy   brązowy cukier, cynamon, kardamon i sól, następnie dodajemy kawę, wodę ,olej oraz pokrojone daktyle, wszystkie składniki podgrzewamy, gdy mieszanka zacznie się gotować, ściągamy garnek z palnika , przykrywamy i zostawiamy pod przykryciem na jakieś 15 minut, następie ściągamy pokrywkę  i całość studzimy ( trochę to potrwa)
  • obie mąki i sodę przesiewamy,
  •  przestudzoną masę powolutku dodajemy do mąki, dokładnie całość miksujemy, aż uzyskamy gładkie ciasto
  •  gotowe przekładamy do keksówki ( np12x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 50-60minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do suchego patyczka.





Źródło: www.poezja-smaku.pl/dakylowiec/  oraz
://pelnalodowka.blogspot.com/2014/02/walentykowy-daktylowiec.html

16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. hi hi nie ma za co , cały czas poszukuję i testuję więc jak tylko przy okazji moje słodkie propozycje zasmakuję tym większa moja radość :)

      Usuń
  2. Coś sie stanie jak zamiast cukru dodam miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm zastanawiam się tylko nad ilością miodu bo wydaje mi się ,że zamiana słodziwa nie powinna mieć wpływu na ciasto,

      Usuń
  3. Intryguje mnie ta kawa w przepisie. Czy mogłabym się dokładnie dowiedzieć o co chodzi z 1 szklanką zaparzonej kawy mielonej? W sensie z ilu łyżeczek ją zaparzyć? Głupie pytanie, ale cóż, wolę zapytać. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam kopiastą łyżeczkę kawy mielonej :) i to nie jest głupie pytanie :)gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. <3 Jutro będę robić to ciacho. :D

      Usuń
  4. ciasto robiłam co najmniej 2 razy, pyszne, za drugim razem mi nie wyszło, za to miałam pięknego zakalca haha.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis,ciasto pyszne,zawsze się udaje.Idealne dla alergików.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że ciasto smakuje :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  6. właśnie upiekłam...super:)

    OdpowiedzUsuń