Składniki na biszkopt
czekoladowy:
- 5 jajek ( osobno żółtka, osobno białka)
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 150g miękkiego masła
- ½ szklanki mleka
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki ciemnego kakao
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki ( z lodówki)
- ½ szklanki cukru pudru
- 8 łyżeczek żelatyny
- ¼ szklanki wody do rozpuszenia żelatyny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego ( typu Danio)
Polewa:
- 70g czekolady gorzkiej
- 70g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietanka kremówka 30%
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Biszkopt:
- żółtka, cukier oraz masło , ucieramy na gładką i puszystą masę
- następnie dodajemy mleko, oraz przesiane obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao, wszystko miksujemy
- na koniec do masy delikatnie dodajemy ubite na sztywno białka, całość delikatnie mieszamy łyżką
- ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( forma około 28x18cm) i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC
- gotowe studzimy, zimne przekrawamy na dwie części
Krem:
- zimną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy
- następnie do ubitej śmietany , powolutku dodajemy serki homogenizowane, mieszamy
- na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę ( warto nim dodamy ją do całości , dodać 2-3 łyżki masy śmietanowo-serkowej do miseczki w której jest żelatyna wymieszać i dopiero wtedy dodać do ciasta, nie będzie wtedy żadnej niespodzianki z źle dodaną żelatyną) całość jeszcze raz mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki na około 15 minut, warto obserwować jednak krem, żeby za bardzo się nie ściął jak galaretka, ma on tylko delikatnie stężeć , tak żeby nie było problemu z rozprowadzeniem kremu na cieście
Polewa:
- śmietankę kremówkę podgrzewamy,
- do gorącej kremówki dodajemy połamane obie czekolady i mieszamy do ich rozpuszczenia , polewa delikatnie zgęstnieje
Wykonanie WZ:
- biszkopt przekrawamy na dwie części,
- jedną część smarujemy dżemem porzeczkowym,
- następnie, wykładamy krem , który przykrywamy drugą częścią biszkoptu
- górę polewamy polewą czekoladową
- gotowe ciasto przekładamy do lodówki i zostawiamy je tam na parę długich godzin, a najlepiej na całą noc.
Inspiracja: http://kuchniodajnia.com/ciasto-w-z/ i http://smaker.pl/przepis-wuzetka,57077.html
Az slinka cieknie,wyglada cudnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWygląda bosko :) Piękne zdjęcia. Nigdy nie robiłam i chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
bardzo dziękuję i kuszę :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńWygląda rewelacyjnie :). Dokładnie tak samo jak robiła moja babcia, a jak pamiętam to prawdziwy rarytas :). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję :) :) :) i gorąco polecam :)
UsuńWspaniała w-z etka :) koniecznie muszę odświeżyć sobie jej smak.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) i polecam :) dla mnie to też było spotkanie po latach z tym ciastem, pycha :) gorąco pozdrawiam
UsuńWczoraj zrobiłam, wyszła przepyszna :) Gośka
OdpowiedzUsuńsuper :) bardzo się cieszę, że wz-ka smakowała :D pozdrawiam Kasia
UsuńChciałam zrobić na niedzielę, tylko nie wiem na jakiej wielkości formę wlać ciasto :) Możesz podpowiedzieć? Pozdrawiam serdecznie, Kasia :)
OdpowiedzUsuńForma około 28 x18 cm, pozdrawiam :)
UsuńA ile gram łącznie tych ser kod?
OdpowiedzUsuńjeden serek ma 140g x3
Usuń