Składniki:
- 45 g masła
- 350 g połamanej białej czekolady
- 250 g mleka skondensowanego zagęszczonego słodzonego np SM Gostyń
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 170g ciastek Oreo
Wykonanie:
- masło, białą czekoladę i mleko skondensowane słodkie wkładamy do rondla i podgrzewamy na niewielkim gazie, często mieszając, żeby masa się nie przypaliła, gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć , dodajemy ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli, całość mieszamy
- mieszankę ściągamy z gazu i dodajemy pokruszone ciastka Oreo ,( ciastka kruszymy na większe i mniejsze kawałeczki) mieszamy , przekładamy do formy ja użyłam tortownicę 18cm,wyłożoną folią spożywczą, wierzch dodatkowo dekorujemy większymi kawałkami Oreo, masa jest jeszcze ciepła , więc dopiero zimną wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Źródło: http://durszlak.pl/przepis/oreo-fudge?c=tag&t=oreo-fudge
Super to wygląda :) i pewnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) jeżeli lubisz białą czekoladę i oreo to będziesz zachwycona :)
UsuńTo musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńtak pyszotka :)
Usuńpiękna krajaneczka :) Kiedys taka zrobię :)
OdpowiedzUsuńpolecam szybka i pyszna, no może słodka ale czasami można słodko pogrzeszyć :p
UsuńNo, to gdzie można wpaść na takie cudeńko?:)
OdpowiedzUsuńzapraszam do Katowic :)
UsuńObłędnie wygląda !
OdpowiedzUsuńhi hi bardzo dziękuję :) :) :)
Usuńwyglada wspaniale, uwielbiam oreo musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
dziękuję :) i na pewno wpadnę :) pozdrawiam :)
UsuńPiękne zdjecia! Myslisz,ze uda sie z gorzka czekolada? Nie lubie białej :P
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :D w sumie można spróbować, też się nad tym zastanawiałam ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu choć w innej wersji jeszcze nie testowałam
Usuńtwój własny przepis? :) wygląda wyśmienicie, napewno kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńOj nie :)ja tylko testuje kolejne przepisy podpatrzone to tu, to tam i dopiero jak mi zasmakuje polecam na blogu :) a krajankę oreo polecam :)
UsuńPrzepysznie to wygląda i mam zamiar spróbować, ale byłabym wdzięczna gdybyś powiedziała jaka to ma konsystencję po wyciągnięciu z lodówki? Taka jak czekolada zwykła? Czy bardziej miękkie? I czy z twojego Przepisu wychodzi duża ilość? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńw konsystencji przypomina hmm coś pomiędzy truflą a masłem lekko twardym, łatwo się kroi , co do ilości to robiłam tą krajankę w tortownicy 18 cm i kroiłam na różnej wielkości kawałki więc trudno powiedzieć mi sztukowo ile takich kawałków wychodzi, pozdrawiam :)
UsuńChciałam zapytać jak długo trzeba podgrzewać tą mieszankę? Mam ochotę zrobić to cudo a nie chciałabym tego zepsuć.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnie długo do momentu kiedy biała czekolada całkowicie się rozpuści i się ładnie połączy z całością, tworząc spójną masę, warto stać przy rondlu i mieszać żeby masa się nie przypaliła, pozdrawiam :)
UsuńKolezanko, chyba zapomniałaś wpisać jakiegoś składniku, (mąki?) ponieważ wyszła mi rzadka maź, cała rozpływająca się po wyjęciu z lodówki... Trzymałam całą noc. Pozatym w tortownicy było tego połowe tyle ile ty masz na zdjęciu, masa była bardzo niska. Żal mi było pieniedzy więc połączyłam mase z ciastem do naleśników ;) Koniec końców wyszły mi naleśniki oreo :)
OdpowiedzUsuńw przepisie wszystko się zgadza , w takim razie zastanawiam się dlaczego Ci ta krajanka nie wyszła, może zamiast mleka skondensowanego słodzonego dałaś zwykłe mleko skondensowane nie słodzone takie do kawy albo dałaś za mało czekolady, trudno powiedzieć, a co rozmiaru formy to użyłam niewielkiej tortownicy o rozmiarze 18 cm dlatego całość po zastygnięciu jest dość wysoka. Najważniejsze, że się masa nie zmarnowało obstawiam,że naleśniki były pyszne. Pozdrawiam :)
UsuńSkuszony zdjęciem dziś zrobiłem krajankę. Zastanawiam się jak Pani to zrobiła, że krajanka jest dość gruba. Z tej ilości wyszło mi małe pudełko. Gdybym użył 18 cm tortownicy, krajanka by miała chyba z 2 cm :-) Po drugie krajanka jest obrzydliwie słodka! Po wizycie w lodówce jest twarda, ale mi to nie przeszkadza.
OdpowiedzUsuńfakt tak krajanka jest bardzo słodka , jednak bazą jest tu biała czekolada , mleko skondensowane słodkie zagęszczone no i ciasteczka oreo więc słodycz krajanki jest i musi być duża:).
OdpowiedzUsuńCo do twardości , ja osobiście nie miałam problemu z krojeniem,jednak przed krojeniem można wcześniej wyjąć ją z lodówki.
Natomiast co do foremki użyłam najmniejszą jaką miałam czyli małą 18 centymetrową tortownicę, gdzie wysokość krajanki była w okolicy 3 cm. Szczerze mówiąc dziwi mnie ,że wyszła Panu mała ilość masy trudno mi powiedzieć dlaczego, może użył Pan mleka skondensowanego ale niesłodzonego ?
To są moje smaki, mleko skondensowane, biała czekolada... Zastanawiam się czy odrobinę mleka w proszku nie dosypać bo uwielbiam. Jak sądzisz?
OdpowiedzUsuńhmm teoretycznie tak ale boję się ,że masa zrobi się za sucha ,choć można spróbować dać niewielką ilość tak dla smaku.
OdpowiedzUsuńWitam :) Bardzo podoba mi się ten przepis, mam tylko małe pytanie. Czy mleko skondensowane ma być wcześniej gotowane (tak jak do wafli) czy nie ? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMleka skondensowanego nie gotujemy wcześniej , podgrzewany je z pozostałymi składnikami, pozdrawiam :)
UsuńBardzo proszę o szybką odpowiedź - jakiego mleka skondensowanego słodzonego Pani użyła? Czy można skorzystać z mleka zagęszczonego typu Gostyń? Ma być rzadkie?
OdpowiedzUsuńtak, może być Gostyń czyli mleko skondensowane zagęszczone słodzone http://smgostyn.pl/pl/produkty/18-mleka-zageszczone-slodzone/80-mleko-zageszczone-slodzone-gostynskie-8-530g
Usuńpozdrawiam :)
Wielkie dzięki! Składniki kupione, zaczynam robić :)
UsuńWyszło świetne :) co prawda na blaszkę za mało, ale użyłam keksówki, zmieściło się idealnie. Dziękuję za inspirację.
Usuńsuper :) bardzo się cieszę ,że smakowało :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńMleko trzeba wcześniej ugotować ?;)
OdpowiedzUsuńnie trzeba kupujesz gotowe mleko słodzone skondensowane które dopiero z masłem i czekoladą podgrzewasz.
UsuńBardzo pyszne, moje ulubione <3 i nawet z moim brakiem jakichkolwiek zdolności kulinarnych bez problemu wychodzi :D tylko ja używam bez ekstartu waniliowego, bo tak smakuje mi lepiej :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że krajanka wychodzi ,a co najważniejsze, że smakuje :) gorąco pozdrawiam
Usuńa jeśli nie mam akurat w domu ekstraktu wanilii mogę go czymś innym zastąpić?
OdpowiedzUsuńto polecam np ziarenka z laski wanilii
UsuńTroszkę zmodyfikowałam przepis ponieważ jak spróbowałam to było bardzo słodkie więc na wierzch położyłam truskawki.
OdpowiedzUsuńoj tak krajanka ta jest bardzo słodka ,super pomysł z tymi truskawkami , przetestuję , dzięki :)
UsuńCo zrobić, żeby było mniej słodkie? Kusi mnie ta Twoja krajanka ale tyle cukru zawiera... Wiem, że musi być słodka ale może choć odrobinę mniej?
OdpowiedzUsuńraczej nic się tu nie da zrobić bo zarówno biała czekolada jak i mleko skondensowane są bardzo słodkie ,a to podstawa tego przepisu
Usuńa jaką blachę i wymiary blach do krajanki użyć?
OdpowiedzUsuńUżyłam tortownicy 18 cm
UsuńJakiej czekolady Pani użyła? Zrobiłam pyszne słodkie ale... ciągnące chyba miałam czekoladę złej jakosci
OdpowiedzUsuńo ile dobrze pamiętam to była czekolada z Lidla
UsuńRewelacja! Udało się wszystko, każdy jest zachwycony :)
OdpowiedzUsuńPolecam szczerze :)
najlepszy komentarz dla blogera, gdy to co polecam smakuje :) gorąco pozdrawiam :)
Usuńpomysłowy przepis! super
OdpowiedzUsuńdziękuję :D
Usuńmoncler
OdpowiedzUsuńkevin durant shoes
nike sb
yeezy boost 350
off white nike
lebron shoes
kobe shoes
giannis shoes
kd shoes
kobe shoes
click over here now Visit Website my response get redirected here advice navigate to this website
OdpowiedzUsuń