czwartek, 15 maja 2014

CIASTO MILKY WAY

Ciasto jest bardzo smaczne, delikatny puszysty biszkopt i krem na bazie mleka w proszku, pycha, gorąco polecam :)


Składniki:

Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek ( osobno białka, osobno żółtka)
  • 1 szklanka  drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao 
Krem mleczny:
  • ½ szklanki mleka
  • ½ do ¾  szklanki  drobnego cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 250g miękkiego masła/margaryny
  • 2 szklanki mleka proszku pełnotłustego 
Polewa czekoladowa:
  • 100g czekolady mlecznej i gorzkiej ( 50g mlecznej,50g gorzkiej)
  • 4 łyżki mleka

Wykonanie:

Biszkopt kakaowy:
  • białka ubijamy ze szczyptą soli ,  do ubitych białek partiami dodajemy cukier i dalej ubijamy, następnie dodajemy po kolei żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, całość delikatnie mieszamy
  • gotowe ciasto przekładamy do formy ( 20x30)wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy 25 do max 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC
  • ciepły biszkopt delikatnie wyciągamy z formy i odwracamy go papierem do góry, ściągamy papier, zostawiamy biszkopt do ostudzenia 
Krem mleczny:
  • mleko zagotowujemy z cukrami, do ich rozpuszczenia, gotowe studzimy
  • masło ucieramy na jasny krem, następnie dodajemy zimne mleko a na końcu mleko w proszku, całość miksujemy na niskich obrotach do uzyskania gładkiego kremu, odstawiamy 
Polewa czekoladowa:
  • do mleka dodajemy połamaną czekoladę, całość podgrzewamy  i mieszamy do rozpuszczenia czekolady, 
Wykonanie:
  •  zimny biszkopt przekrawamy na pół, smarujemy kremem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, górę polewamy polewą czekoladową, cisto schładzamy w lodówce.





Źródło: http://www.ciasta.net/milky-way.php

25 komentarzy:

  1. Batonik bardzo lubię więc myślę, że ciasto też jest pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, z takim kremem musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli lubisz mleko w proszku bo to właśnie ono nadaje smak kremu to będziesz zachwycona :)

      Usuń
  3. Muszę się w końcu zabrać za to ciasto, bo pamiętam, jak je kiedyś uwielbiałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto :) dla mnie pychota :) i aż dziwne, że wcześniej tego ciasta nieznałam.

      Usuń
  4. Ciasto jest proste, i bardzo smaczne. To jest moje pierwsze ciasto w życiu i wyszło idealnie.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to tym bardziej gratuluję i cieszę się, że smakowało :)gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  5. to ja mam pytanie: gdzie dostać cukier waniliowy, a nie WANILINOWY?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię go sama czyli do drobnego cukru dodaję laski wanilii i zamykam szczelnie w słoiku,ale z tego co kojarzę to chyba z firmy kotanyi jest cukier z prawdziwą wanilią

      Usuń
  6. Ciasto niesamowite! Bardzo dobry przepis, efektowne do czarnej kawki .. Mniam. Polecam przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się , że ciasto smakowało :) :) :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Roxumiem że mleko ma byc rozpuszczone w wodzie a nie jako dwie szklanki suchego mleka? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mają być 2 szklanki suchego mleka w proszku, nie rozpuszczonego w mleku, pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. http://www.alleceny.pl/produkt/14045/laciate_mleko_w_proszku_26__500g

      w linku przykładowe mleko w proszku

      Usuń
  9. Witam,świetny blog i świetny przepis.Pozwoliłam sobie umieścić go na mojej stronie na której piekę i testuję interesujące znane i mniej znane przepisy ciast.Zapraszam do odwiedzenia mojej strony kokosankapieczeitestuje-blog24.pl na której znajduje się Twój przepis.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o super :) bardzo się cieszę i na pewno wpadnę w odwiedziny, tym bardziej, że ja też uwielbiam testować i sprawdzać nowe przepisy z różnych źródeł , gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że ciacho smakowało :D

      Usuń
  11. Hej wyszedł mi cienki ten biszkopt a trzymałam 25min; (*

    OdpowiedzUsuń
  12. ja zmniejszyłam proporce bo nie miałam takiej blachy ale wyszedł ok, na drugi dzień lepszy jest

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że ciacho smakowało, pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Czy mogę te ciasto podzielić na dwie części i osobno piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm raczej nie bo jest to biszkopt i masa zaraz po zrobieniu powinna wylądować w piekarniku,no chyba że będziesz piekła od razu w dwóch takich samych foremkach

      Usuń