wtorek, 26 sierpnia 2014

BABKA MARCEPANOWA

Czy jest tu ktoś kto lubi marcepan ? Jeżeli tak to ta babka jest właśnie dla Ciebie jest puszysta, aromatyczna, pachnąca marcepanem, pycha :) gorąco polecam :)


Składniki:
  • 250g masła
  • 160g cukru
  • 2-3 krople olejku migdałowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 200g masy marcepanowej
  • 5 jajek
  • 200g mąki pszennej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 80g mielonych migdałów
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
  • do miski dodajemy masło, cukier, kilka kropli olejku migdałowego oraz skórkę cytrynową, całość miksujemy około 6 minut , następnie dodajemy stary na tarce marcepan, dokładnie całość mieszamy
  • w osobnym naczyniu ubijamy całe jajka , następnie dodajemy je do masy maślano marcepanowej, łączymy
  • na koniec do masy dodajemy przesiane mąki z proszkiem oraz zmielone migdały, całość ucieramy na gładką masę około  5 minut
  • ciasto przekładamy do keksówki  ( np 30 cm) wyłożonej papierem lub  wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
  • pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175˚C
  • gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.


 



Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2013/09/babka-z-marcepanem/

4 komentarze:

  1. Mmm... marcepan :) Ależ cudowna ta piękna babka!

    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) i z przyjemnością wpadnę :)

      Usuń
  2. wspaniały wypiek, uwielbiam takie proste ciacha:-)

    OdpowiedzUsuń