- 250g masła
- 160g cukru
- 2-3 krople olejku migdałowego
- skórka starta z 1 cytryny
- 200g masy marcepanowej
- 5 jajek
- 200g mąki pszennej
- 80g mąki ziemniaczanej
- 80g mielonych migdałów
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- do miski dodajemy masło, cukier, kilka kropli olejku migdałowego oraz skórkę cytrynową, całość miksujemy około 6 minut , następnie dodajemy stary na tarce marcepan, dokładnie całość mieszamy
- w osobnym naczyniu ubijamy całe jajka , następnie dodajemy je do masy maślano marcepanowej, łączymy
- na koniec do masy dodajemy przesiane mąki z proszkiem oraz zmielone migdały, całość ucieramy na gładką masę około 5 minut
- ciasto przekładamy do keksówki ( np 30 cm) wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
- pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175˚C
- gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2013/09/babka-z-marcepanem/
Mmm... marcepan :) Ależ cudowna ta piękna babka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com
bardzo dziękuję :) i z przyjemnością wpadnę :)
Usuńwspaniały wypiek, uwielbiam takie proste ciacha:-)
OdpowiedzUsuńoj tak w prostocie siła i smak :)
Usuń