wtorek, 2 września 2014

CZEKOLADOWE CIASTO Z KREMEM KOKOSOWYM

Ekstremalnie czekoladowa rozpusta z kremem kokosowym na bazie śmietanki kremówki i serka Mascarpone, trudno pisać o tym cieście trzeba je  koniecznie upiec, gorąco polecam :)


Składniki:
  • 145g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 55g gorzkiej czekolady
  • 85g ciemnego kakao
  • 200ml wrzącej wody
  • 90g  roztopionego masła
  • 200g cukru
  • 50g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 250ml mleczka kokosowego
Krem kokosowy:                                                                                
  • 80ml  zimnej śmietanki kremówki
  • 220g serka Mascarpone
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ⅓ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru kokosowego Malibu
Polewa czekoladowa:
  • 125ml mleka kokosowego
  • 125g gorzkiej czekolady 



Wykonanie:
  • do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą oraz solą, odstawiamy
  • w drugim naczyniu ,połamaną czekoladę i kakao zalewamy wrzącą wodą, wszystko mieszamy do chwili kiedy czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa, studzimy
  • do misy miksera wsypujemy teraz oba cukry oraz roztopione masło, krótko miksujemy, następnie dodajemy jajka jedno po drugim, miksujemy do  chwili, aż uzyskamy jasną i puszystą masę
  • do masy dodajemy następnie na przemiennie mleko kokosowe oraz  zimną masę czekoladową, miksujemy, na koniec wsypujemy wymieszane suche składniki, całość miksujemy ale tylko do połączenia się składników
  • ciasto przekładamy do np kwadratowej formy ( 23cm),   gdzie jedynie dno wykładamy papierem do pieczenia
  • pieczemy około 45 minut do suchego patyczka w 180°C
  • zimne ciasto przekrawamy na pół i przekładamy je kremem, gorę polewamy polewą czekoladową.
 Krem:
  • schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy, następnie dodajemy pozostałe składniki serek mascarpone, kokos ,cukier puder, oraz likier Malibu, całość delikatnie mieszamy
Polewa czekoladowa:
  •  mleko kokosowe zagotowujemy, zalewamy nim połamaną czekoladę, chwilę czekamy, następnie całość mieszamy, aż uzyskamy gładką polewę, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia oraz zgęstnienia, gdyby polewa nie chciała zgęstnieć, można wsadzić ją do lodówki.





Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/ekstremalnie-czekoladowe-ciasto-czekoladowe-malibu

10 komentarzy:

  1. Wygląda absolutnie cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. marzenie... już nie mogę się doczekać końca diety żeby mój wszamać! zapisane do listy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno będzie ciacho smakować ni i po diecie należy się nagroda ;P

      Usuń
  3. Tą czekoladą kusisz! Aż chce się nawet o tej porze kawałek spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przy takich zdjęciach namawiać nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń