niedziela, 8 lutego 2015

PĄCZUSIE Z MASCARPONE

Z podanej ilości wychodzi duża micha małych  pączusiów o nieregularnym kształcie i wilgotnym wnętrzu, a to wszystko wyczarujecie w 30 minut  :)


Składniki:
  • 250 gramów serka Mascarpone
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ziarenka z ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
Dodatkowo:
  • około 0,6 litra oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia gotowych pączków
Wykonanie:
  • serek mascarpone oraz całe jajka miksujemy na najszybszych obrotach na jednolitą masę
  • następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier puder oraz ziarenka z laski wanilii, miksujemy
  • na sam koniec do masy wlewamy łyżkę spirytusu i jeszcze raz chwilę miksujemy
  • do gorącego oleju porcjami wkładamy łyżką ciasto, pieczemy na złoty kolor z obu stron
  • gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, następnie posypujemy cukrem pudrem





Źródło: http://smaker.pl/przepis-szybkie-paczusie-z-mascarpone,111042.html

6 komentarzy:

  1. świetne, ja robię na serku homogenizowanym, też pyszne:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. krótko mówiąc małe pączusie rządzą :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Dziś je smażyłam-smak idealny,ale kształtem było im bliżej do"obcego"niż do ślicznych pączusiów:)tak czy siak ze sporej porcji zostało ich 5:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się moje też kształtem na początku przypominały esy floresy jak podczas lania wosku, później zaczęłam nakładałam ciasto na łyżkę którą zanurzałam w oleju i dopiero wtedy zaczęły bardziej przypominać małe pączki :) ale najważniejsze, że smakowały :)

      Usuń