Składniki:
- 250 gramów serka Mascarpone
- 4 jaja
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- ziarenka z ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka spirytusu lub octu
Dodatkowo:
- około 0,6 litra oleju do smażenia
- cukier puder do oprószenia gotowych pączków
Wykonanie:
- serek mascarpone oraz całe jajka miksujemy na najszybszych obrotach na jednolitą masę
- następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier puder oraz ziarenka z laski wanilii, miksujemy
- na sam koniec do masy wlewamy łyżkę spirytusu i jeszcze raz chwilę miksujemy
- do gorącego oleju porcjami wkładamy łyżką ciasto, pieczemy na złoty kolor z obu stron
- gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, następnie posypujemy cukrem pudrem
Źródło: http://smaker.pl/przepis-szybkie-paczusie-z-mascarpone,111042.html
świetne, ja robię na serku homogenizowanym, też pyszne:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkrótko mówiąc małe pączusie rządzą :) gorąco pozdrawiam :)
Usuń:D
OdpowiedzUsuńDziś je smażyłam-smak idealny,ale kształtem było im bliżej do"obcego"niż do ślicznych pączusiów:)tak czy siak ze sporej porcji zostało ich 5:)))
OdpowiedzUsuńzgadza się moje też kształtem na początku przypominały esy floresy jak podczas lania wosku, później zaczęłam nakładałam ciasto na łyżkę którą zanurzałam w oleju i dopiero wtedy zaczęły bardziej przypominać małe pączki :) ale najważniejsze, że smakowały :)
Usuń