sobota, 2 maja 2015

CIASTO MIGDAŁOWE Z JABŁKAMI WG DIETY STRUKTURALNEJ

Genialne ciacho, lekkie, smaczne i  szybkie w wykonaniu , a  co najważniejsze ma  niewiele kalorii, kawałek to  jedyne 122kcal . Przepis pochodzi  z książki   " Odmładzająca książka kucharska" bazującej na diecie strukturalnej której piastuję i polecam.


 Składniki:
  • 3 jajka
  • 40g brązowego cukru
  • 40g mąki pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 200g jabłek
  • Sok z cytryny
  • 40 g płatków migdałowych

 Wykonanie:
  • oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy utarte żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy, 
  • do masy dodajemy jabłka pokrojone w drobna kostkę skropione sokiem z cytryny oraz migdały i delikatnie wszystko mieszamy, 
  • ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej formy  26x20 cm ( ciasto można z góry posypać dodatkowo migdałami), 
  • pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.



Źródło: Książka Marek Bardadyn ”Odmładzająca książka kucharska”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz