wtorek, 28 kwietnia 2015

PUSZYSTE CIASTO KAKAOWO-WANILIOWE




Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 30g  domowego cukru waniliowego
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki  ciemnego kakao

Wykonanie:
  •  jajka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym do białości
  • partiami do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie wlewamy wodę oraz olej, wszystko dokładnie miksujemy
  • ciasto dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki
  • blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wykładamy ciasto na przemiennie tworząc esy floresy
  • ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka
  •  gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.






Źródło:  http://familijny.blox.pl/2013/06/Puszyste-ciasto-kakaowo-waniliowe.html

14 komentarzy:

  1. bardzo kuszące i ciekawe, ponadto szybkie. Fajne na popołudniowy wypad do przyjaciółki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie bardzo dobry pomysł :)

      Usuń
    2. Ciasto badziewne , wychodzi zakalec ;/

      Usuń
    3. przykro mi też nie lubię jak mi ciasto nie wychodzi. Pytanie dlaczego wyszedł Ci zakalec, może składniki nie były w temperaturze pokojowej, albo za krótko było w piekarniku, pozdrawiam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. a do tego proste i szybkie w wykonaniu :)

      Usuń
  3. Coś jak zebra. Kto pamięta ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podobne tylko, że w zebrze na przemiennie kładzie się łyżka ciemnego ciasta, łyżka jasnego itd, a tutaj chodzi aby powstały esy floresy nie takie regularne jak właśnie w zebrze.

      Usuń
  4. Domowy cukier waniliowy? ? Nie można go zastąpić tym z paczki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że można, jednak zwróć uwagę jak będziesz kupować cukier aby to był cukier waniliowy, a nie wanilinowy czyli coś co udaje cukier waniliowy, polecam samemu zrobić domowy cukier wystarczy drobny cukier i parę lasek wanilii i aromatyczny cukier z prawdziwą wanilią gotowy. Też firma kotanyi z tego co widziałam robi cukier z prawdziwa wanilia. Ale oczywiście jak dasz wanilinowy nic się nie stanie.Pozdrawiam

      Usuń
  5. wygląda całkiem smacznie:) Jaki rozmiar blaszki do pieczenia??

    OdpowiedzUsuń
  6. ja pamietam zebre bo kiedys pieklam, i wlasnie skojarzylo mi sie ze podobnie sie wykonuje , smacznie wyglada i chyba sie zdecyduje na ten wypiek,pozdrawiam czytelnikow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto warte przetestowania :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Czy można zamiast kakao, dać kawę sypaną?

    Jola59

    OdpowiedzUsuń