Składniki ( tortownica 21-22cm):
- 3 średnie jajka
- 100g drobnego cukru
- 130g roztopionego masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 250g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g obranych i pokrojonych truskawek
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło i dalej miksujemy
- do masy dodajemy pozostałe składniki sok z cytryny, skórkę cytrynową oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy, aż uzyskamy gładką masę
- ciasto przekładamy do np. tortownicy ( 21-22cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki rozcięciem ku górze lub jeżeli są małe to wtedy całe
- pieczemy około 50-55 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Źródło: http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/06/ciasto-ucierane-z-truskawkami.html
Takie ciasta są najpyszniejsze :-)
OdpowiedzUsuńw pełni się zgadzam :)
Usuńoj tak smaczne :)
OdpowiedzUsuń