Składniki:
- 3 jajka
- 200g cukru
- 150g miękkiej margaryny lub masła
- skórka starta z połowy cytryny
- 250g maki pszennej
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam mniej)
- 1 opakowanie kisielu cytrynowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- sok z połowy cytryny
- 1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego np. Danio 150g
Wykonanie:
- jajka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękką margarynę/masło, startą skórkę cytrynową, miksujemy
- nie przerywając miksowania do masy dodajemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kisielem,
- następnie do masy dodajemy cukier waniliowy oraz sok z cytryny, dalej miksujemy
- na koniec dodajemy serek homogenizowany całość delikatnie ale dokładnie mieszamy
- ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej np. bułką tartą lub mąką ( ja użyłam 26cm, jednak na drugi raz użyję mniejszej lub użyję wkład do tortownicy kominkowy wtedy babka będzie wyższa)
- babkę pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C
- gotową babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Źródło: https://www.mojeciasto.pl/przepisy/babka-serowo-cytrynowa-715/
Faktycznie cudownie puchata :)
OdpowiedzUsuńoj tak puszysta , prosta i pyszna :)
UsuńPowiem tak: Zjadłbym :) Gorzej z przyrządzeniem, ale od czego ma kowal dziewczynę ;]
OdpowiedzUsuńoj mężczyźni co Wy byście bez tych kobitek robili :p
Usuń