sobota, 31 października 2015

CIASTECZKA PIEGUSKI PAJĄCZKI




Składniki (około 40szt.):
  • 250g masła
  • 300g cukru pudru
  • 32g cukru waniliowego
  • 1 łyżka aromatu pomarańczowego ( pominęłam)
  • 6 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 450g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g gorzkiej czekolady ( dałam 100g groszków czekoladowych, 100g orzechów, 100g rodzynek)
  • dodatkowo 30g roztopionej czekolady do rysowania pajączków

Wykonanie:
  • masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy mleko i  roztrzepane jajka,
  • następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy czekoladę, posiekane orzechy i rodzynki, wszystko dokładnie mieszamy
  • z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( ja użyłam łyżki do lodów), układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy ponieważ ciastka  sporo rosną podczas pieczenia, następnie spłaszczamy je na grubość około 5mm
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C około15 minut , na złoty kolor
  • gotowe ciastka studzimy, następnie roztopioną czekoladą malujemy pajączki i pieguski  Halloween’owe gotowe :)



Źródło: http://twojemoje.blogspot.com/2009/01/ciasteczka-z-kawakami-czekolady.html

4 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł na ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i w dodatku bardzo szybki w wykonaniu :)

      Usuń
    2. Wyszły przepyszne - najlepszy przepis jaki kiedykolwiek powstał :)

      Usuń