Składniki
na ciastka (+/- 40 szt.):
- 350g mąki pszennej
- 200g cukru pudru
- szczypta soli
- 180g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- nasionka z 1 laski wanilii
Składniki
na lukier:
- 1 białko
- 1 do 1 ½ szklanki cukru pudru
Do białka dodajemy cukier puder ( na początku dałam
1 szklankę) mieszamy , aż uzyskamy gładki i gęsty lukier bez grudek, w razie potrzeby
dodajemy więcej cukru pudru ,( ja dodałam jeszcze ½ szklanki, aż uzyskałam odpowiednią gęstą konsystencję).
Dodatkowo:
- syrop malinowy lub jakikolwiek inny o czerwonym kolorze
Wykonanie:
- wszystkie składniki czyli mąkę, cukier puder, sól, masło, jajko, żółtko i wanilię umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy folią i wkładamy do lodówce na 30 minut
- po schłodzeniu dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy je na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3mm, wykrawamy koła, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 10-12 minut do lekkiego zarumienienia,
- ostudzone ciastka (całą ich powierzchnię) pokrywamy lukrem i odstawiamy,na chwilę aż lukier zastygnie, następnie polewamy je delikatnie sokiem tak aby uzyskać efekt krwi :P
Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/waniliowe-kruche-ciasteczka-z-rudolfem
Super patent na sztuczną krew - nie dość, że wygląda przekonująco, to nie ma sztucznych barwników, które nieraz trzeba specjalnie kupować, żeby osiągnąć fajny efekt :)
OdpowiedzUsuńminus jedynie jest taki ,że sok za długo nie może być na lukrze bo lukier go wchłania ale z doświadczenia wiem, że ciasteczka szybko znikają :)
Usuńa trzeba dodać tą vanilię
OdpowiedzUsuńto chyba tylko do nadania vaniliowego smaku?
OdpowiedzUsuńtak, dokładnie chodzi o smak, jeżeli nie lubisz nie trzeba dodawać wanilii, zamiennie można dodać np jakiś olejek np migdałowy
Usuń