Składniki
( na okoo24szt.):
- 140g miękkiego masła
- ½ szklanki drobnego cukru
- 1 jajko
- ½ łyżeczki ekstraktu wanilii lub ziarenka z ½ laski wanilii
- kilka kropli aromatu migdałowego ( pominęłam)
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- około ½ słoika dżemu malinowego bez pestek ,które trzeba przetrzeć go przez sito ( ja użyłam dżemu truskawkowego którego nie przecierałam)
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania brzegów ciastek
Wykonanie:
- masło ucieramy z cukrem, na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy lub ziarenka z laski wanilii i miksujemy
- następnie do masy stopniowo dodajemy mąkę , ciasto dokładnie mieszamy ( może się delikatnie kleić) , formujemy z niego kulę którą owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce 30 minut
- schłodzone ciasto dzielimy na pól i partiami rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość około 3-4 mm, następnie wycinamy kółka 5 cm
- na połowie wszystkich wyciętych ciasteczek dajemy po ½ łyżeczki dżemu, następnie smarujemy ich brzegi rozbełtanym jakiem i przykrywamy je drugim pustym kółkiem, które dokładnie ze sobą sklejamy, na każdym ciasteczku wykałaczką robimy dwie dziurki tak aby dżem mógł z nich wypłynąć podczas pieczenia ( nie we wszystkich ciasteczkach dżem wypłynął, więc jeszcze na ciepłych dżemem domalowałam krwiste ślady )
- ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 165-170°C około 15-20 minut na złoty kolor.
Źródło: http://caketime.blox.pl/2012/10/Caluski-wampira-na-Halloween.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz