sobota, 31 października 2015

CIASTECZKA POCAŁUNKI WAMPIRA :[



Składniki ( na okoo24szt.):
  • 140g miękkiego masła
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu wanilii lub ziarenka z ½ laski wanilii
  • kilka kropli aromatu migdałowego ( pominęłam)
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • około ½ słoika dżemu malinowego bez  pestek  ,które trzeba przetrzeć go przez sito ( ja użyłam dżemu truskawkowego którego nie przecierałam)
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania brzegów ciastek

Wykonanie:
  •  masło ucieramy z cukrem, na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy lub ziarenka z laski wanilii i miksujemy
  • następnie do masy stopniowo dodajemy mąkę , ciasto dokładnie mieszamy ( może się delikatnie kleić) , formujemy z niego kulę którą owijamy w  folię spożywczą i schładzamy w lodówce 30 minut
  • schłodzone ciasto dzielimy na pól i  partiami  rozwałkowujemy  je między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość około 3-4 mm, następnie wycinamy kółka 5 cm
  • na połowie wszystkich wyciętych ciasteczek dajemy po ½ łyżeczki dżemu, następnie smarujemy ich brzegi rozbełtanym jakiem i przykrywamy je drugim pustym kółkiem, które dokładnie ze sobą sklejamy,  na każdym ciasteczku wykałaczką robimy dwie dziurki tak aby dżem mógł z nich wypłynąć  podczas  pieczenia ( nie we wszystkich ciasteczkach dżem wypłynął, więc jeszcze na ciepłych  dżemem domalowałam krwiste ślady )
  • ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 165-170°C około 15-20 minut na złoty kolor.




Źródło: http://caketime.blox.pl/2012/10/Caluski-wampira-na-Halloween.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz