Składniki:
- 50g cukru + 3-4 łyżki wody na karmel
- 100g masła/margaryny
- 200g cukru
- 4 jajka ( osobno żółtka i białka)
- 500g mąki pszennej
- opakowanie proszku do pieczenia ( 15g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników ( dałam dwie)
- 500g marchewki startej na drobnych oczkach
- skórka starta z 1 pomarańczy
Wykonanie:
- zaczynamy od przygotowania karmelu , do rondla wsypujemy cukier, gdy się zrumieni i całkowicie roztopi dodajemy do niego wodę, mieszamy aż uzyskamy płynny karmel, odstawiamy do ostygnięcia
- masło ucieramy do białości ,partiami dodajemy cukier oraz kolejno żółtka
- następnie do masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do pierników, karmel, startą marchewkę oraz skórkę z pomarańczy , miksujemy
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy je do masy, całość dokładnie mieszamy
- ciasto przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja ciasto piekłam z połowy składników i użyłam formy 22x12cm )
- piernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175-180°C około 50-60 minut do suchego patyczka.
Źródło: Książka kucharska „ Kuchnia polska” 1968
Witam. Chciałabym upiec ciasto w blaszce 25x37 cm. Jakiej proporcji składników powinnam użyć? Pani piekła z połowy (cz te podane w przepisie tzn. 500g mąki i 500 g marchewki to właśnie połowa, czy Pani użyła 250g)?
OdpowiedzUsuńwszystkie składniki podzieliłam na pół czyli zamiast 500g użyłam 250g itd, pozdrawiam :)
UsuńPyszny wyszedł, ale na dużą blachę porcja musi być trochę większa, bo nie wyrósł aż tak bardzo. Ja bym zrobiła tak z półtorej porcji z przepisu.
OdpowiedzUsuńnajważniejsze, że piernik smakował :) gorąco pozdrawiam
Usuń