czwartek, 26 listopada 2015

BATONIKI/GRANOLA MUSLI BEZ PIECZENIA

Choć jest to przepis na batoniki to pyszna też wychodzi z tego przepisu granola. Świetnie się sprawdzi jako przekąska po treningowa czy energetyczne śniadanie.  Przepis pochodzi ze strony Ani Lewandowskiej.


Składniki:
  • ½ szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • ⅓ szklanki lub trochę więcej masła orzechowego najlepiej domowego
  •  1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 szklanka płatków osianych bezglutenowych ( dałam górskie)
  • ½ szklanki płatków np. amarantusa, orkiszowych itp.
  • 1 szklanka mieszanki orzechów , suszonych owoców, siemienia lnianego, sezamu, słonecznika, pestek dyni itp.

Wykonanie:
  • w rondlu podgrzewamy syrop klonowy lub miód z masłem orzechowym i olejem kokosowym ale nie doprowadzamy do wrzenia , odstawiamy
  • następnie  do gorące masy dodajemy pozostałe składniki ja dodałam płatki owsiane górskie, płatki orkiszowe, słonecznik, pestki dyni, suszoną żurawinę, suszone daktyle, suszone morele, czarny sezam , amarantus oraz orzechy laskowe, mieszamy. Masę przekładamy do formy ( użyłam 24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jeżeli chcemy batoniki dokładnie dociskamy, ubijamy masę łyżką jeżeli chcemy granolę ,wsypujemy mieszankę do formy bez ubijania ,  odstawiamy do ostudzenia, potem do lodówki. Schłodzoną masę kroimy na batoniki lub w postaci granoli przesypujemy do szczelnego pojemnika.








Źródło:  http://hpba.pl/power-batony/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz