Składniki:
- ½ szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu
- ⅓ szklanki lub trochę więcej masła orzechowego najlepiej domowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 szklanka płatków osianych bezglutenowych ( dałam górskie)
- ½ szklanki płatków np. amarantusa, orkiszowych itp.
- 1 szklanka mieszanki orzechów , suszonych owoców, siemienia lnianego, sezamu, słonecznika, pestek dyni itp.
Wykonanie:
- w rondlu podgrzewamy syrop klonowy lub miód z masłem orzechowym i olejem kokosowym ale nie doprowadzamy do wrzenia , odstawiamy
- następnie do gorące masy dodajemy pozostałe składniki ja dodałam płatki owsiane górskie, płatki orkiszowe, słonecznik, pestki dyni, suszoną żurawinę, suszone daktyle, suszone morele, czarny sezam , amarantus oraz orzechy laskowe, mieszamy. Masę przekładamy do formy ( użyłam 24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jeżeli chcemy batoniki dokładnie dociskamy, ubijamy masę łyżką jeżeli chcemy granolę ,wsypujemy mieszankę do formy bez ubijania , odstawiamy do ostudzenia, potem do lodówki. Schłodzoną masę kroimy na batoniki lub w postaci granoli przesypujemy do szczelnego pojemnika.
Źródło: http://hpba.pl/power-batony/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz