środa, 16 grudnia 2015

KEKS Z MIGDAŁAMI




Składniki ( keksówka 32x11):
  • 150g masła
  • 120g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g ( dałam domowy cukier waniliowy)
  • 3 jajka
  • 160g mąki pszennej tortowej+15g do obtoczenia owoców kandyzowanych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60g zmielonych migdałów ze skórką
  • 300g kandyzowanych owoców
  • 100 ml mleka
  • 50ml amaretto ( dodałam rum)
  • garść płatków migdałowych do posypania wierzchu keksu
Wykonanie:
  • masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę, nie przerywając miksowania dodajemy po kolei jajka,
  • do masy maślano jajecznej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz zmielone migdały, delikatnie mieszamy
  • następnie dodajemy wymieszane z mąką owoce kandyzowane, znowu mieszamy
  • na koniec dodajemy do masy mleko i amaretto i jeszcze raz całość delikatnie mieszamy
  • ciasto przekładamy do keksówki 32x11 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi
  • keks wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C termoobieg lub170-180°C pieczenie tradycyjne grzałka góra dół, pieczemy około55 minut do suchego patyczka.


Źródło: Książka Cukiernia Lidla

2 komentarze:

  1. zupełnie taki sam, jak mojej babci :) idealne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) :) babcie mają najlepsze przepisy :)

      Usuń