Składniki
( keksówka 32x11):
- 150g masła
- 120g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g ( dałam domowy cukier waniliowy)
- 3 jajka
- 160g mąki pszennej tortowej+15g do obtoczenia owoców kandyzowanych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 60g zmielonych migdałów ze skórką
- 300g kandyzowanych owoców
- 100 ml mleka
- 50ml amaretto ( dodałam rum)
- garść płatków migdałowych do posypania wierzchu keksu
Wykonanie:
- masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę, nie przerywając miksowania dodajemy po kolei jajka,
- do masy maślano jajecznej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz zmielone migdały, delikatnie mieszamy
- następnie dodajemy wymieszane z mąką owoce kandyzowane, znowu mieszamy
- na koniec dodajemy do masy mleko i amaretto i jeszcze raz całość delikatnie mieszamy
- ciasto przekładamy do keksówki 32x11 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi
- keks wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C termoobieg lub170-180°C pieczenie tradycyjne grzałka góra dół, pieczemy około55 minut do suchego patyczka.
Źródło: Książka Cukiernia Lidla
zupełnie taki sam, jak mojej babci :) idealne ciasto :)
OdpowiedzUsuń:) :) :) babcie mają najlepsze przepisy :)
Usuń