Składniki:
- 150g ciasteczek speculoos
- 90g białej czekolady
- 100ml mleka
- 30g brązowego cukru
- 60g miodu
- 50 ml oleju roślinnego
Wykonanie:
- ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 150°C i podpiekamy je 10 minut. Po tym czasie ciasteczka wyciągamy z piekarnika i wkładamy do malaksera , miksujemy je na pył
- czekoladę siekamy, odstawiamy
- miód, cukier i mleko podgrzewamy, gorącą mieszanką zalewamy czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia, następnie dodajemy zmielone ciasteczka, mieszamy , na sam koniec do kremu wlewamy olej i jeszcze raz dokładnie całość mieszamy, aż uzyskamy gładki krem. Gotowy przekładamy do słoiczka lub dwóch mniejszych, przechowujemy go w lodówce do 2 tygodni.
Źródło: http://pistachio-lo.blogspot.com/2014/02/moje-kulinarne-uzaleznienie-czyli-krem.html
Chyba w końcu go przygotuję :)
OdpowiedzUsuńjeżeli lubisz ciasteczka speculoos i białą czekoladę to krem dla Ciebie :D warto przetestować ja też do jego zrobienia trochę czasu dojrzewałam :p
Usuń