niedziela, 13 grudnia 2015

KREM SPECULOOS

Dla wszystkich miłośników ciasteczek korzennych Speculoos i nie tylko :) . Krem jest pyszny, świetnie się sprawdzi jako dodatek do pieczywa, naleśników, tart i innych deserów. Krótko mówiąc cały aromat i smak ciasteczek zamknięty w słoiczku :)

Składniki:
  • 150g ciasteczek speculoos
  • 90g białej czekolady
  • 100ml mleka
  • 30g brązowego cukru
  • 60g miodu
  • 50 ml oleju roślinnego

Wykonanie:
  • ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 150°C i podpiekamy je 10 minut. Po tym czasie ciasteczka wyciągamy z piekarnika i wkładamy do malaksera , miksujemy je na pył
  • czekoladę siekamy, odstawiamy
  • miód, cukier i mleko podgrzewamy, gorącą mieszanką zalewamy czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia, następnie dodajemy zmielone ciasteczka, mieszamy , na sam koniec do kremu wlewamy olej i jeszcze raz dokładnie całość mieszamy, aż uzyskamy gładki krem. Gotowy przekładamy do słoiczka lub dwóch mniejszych, przechowujemy go w lodówce do 2 tygodni.








Źródło: http://pistachio-lo.blogspot.com/2014/02/moje-kulinarne-uzaleznienie-czyli-krem.html

2 komentarze:

  1. Chyba w końcu go przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli lubisz ciasteczka speculoos i białą czekoladę to krem dla Ciebie :D warto przetestować ja też do jego zrobienia trochę czasu dojrzewałam :p

      Usuń