Składniki
( forma 30x40cm):
- 200g masła
- 150g cukru
- 16g cukru waniliowego (małe opakowanie)
- szczypta soli
- 4 jajka
- 200g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 40g ciemnego gorzkiego kakao
- 3 łyżki mleka
- garść posiekanych orzechów ( dodałam dodatkowo)
Dodatkowo:
- 1 białko
- 1 do 1 ½ szklanki cukru pudru
- barwnik zielony w proszku
- kolorowe groszki do ozdoby choinek
Do białka dodajemy 1 do 1 ½ szklanki cukru pudru mieszamy, aż pozbędziemy się grudek. Dodajemy
barwnik zielony, mieszamy. Lukier powinien być gęsty na tyle żeby móc nim
rysować wzorki ( jeżeli będzie za gęsty dodajemy odrobinę wody, jeżeli zbyt rzadki
dodajemy trochę cukru pudru). Ja lukier
przełożyłam do woreczka strunowego i odcięłam róg, w taki sposób zdobiłam piernikowe
choinki.
Wykonanie:
- masło ucieramy na gładką masę, partiami dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól, miksujemy aż powstanie jednolita masa
- stopniowo dodajemy po 1 jajku ,miksując po każdym dodaniu
- następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników , kakao oraz posiekanymi orzechami, po czym dodajemy mieszankę do masy w 2 porcjach na zmianę z mlekiem, miksując na średnich obrotach
- ciasto wkładamy do formy ( 30x40cm)wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do180°C 15-20 minut
- zimną krajankę kroimy na trójkąty i ozdabiamy zielonym lukrem oraz kolorową posypką
Źródło: Książka ” Czekoladowe ciasta”
Cudowne ciasto a jak pięknie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńChciałam poinformować, że ten blog nominowałam do nagrody Liebster. Serdecznie zapraszam do zabawy ! Kuchnia Paulettes.
hi hi bardzo dziękuję za nominację, postaram się wziąć udział w zabawie :)gorąco pozdrawiam :)
Usuń