Składniki ( duża
forma keksowa 30-32cm):
- 250g miodu
- 150g masła lub margaryny
- 220g mąki pszennej
- 220g mąki żytniej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 średnie jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kefiru lub maślanki
- 150g bakalii ( orzechy, rodzynki, suszone owoce itp.)
Wykonanie:
- miód roztapiamy z masłem, odstawiamy do wystudzenia
- do miski dodajemy obie mąki (1 łyżkę mąki odkładamy i mieszamy ją z bakaliami) , przyprawę do piernika oraz sodę,
- w drugiej misce jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy do masy jajecznej ostudzony miód z masłem, następnie zmniejszamy obroty miksera i na przemian dodajemy mieszankę mąk i kefir, miksujemy do połączenia sadników, na koniec do ciasta dodajemy bakalie wymieszane z mąką, delikatnie całość mieszamy
- ciasto przekładamy do dużej formy keksowej 30 do 32cm, wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nacinamy nożem wzdłuż przez środek.
- pierwsze 15 minut pieczemy piernik w piekarniku nagrzanym do 160°C, następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 50-60 minut do suchego patyczka.
Źródło
: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-pierniki/490-przepis-na-piernik-litewski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz