wtorek, 22 grudnia 2015

PIERNIK LITEWSKI

Nigdy wcześniej nie piekłam tego piernika ale teraz już wiem ,że częściej zagości u mnie w domu. Piernik jest wilgotny, pięknie wyrasta i jest najeżony bakaliami. Autorka przepisu sugeruje, żeby przedłużyć świeżość piernika należy go zawinąć w ściereczkę i włożyć do worka dzięki temu zachowa świeżość nawet do tygodnia :)



Składniki ( duża forma keksowa 30-32cm):
  • 250g miodu
  • 150g masła lub margaryny
  • 220g mąki pszennej
  • 220g mąki żytniej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 średnie jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 150g bakalii ( orzechy, rodzynki, suszone owoce itp.)

Wykonanie:
  • miód roztapiamy z masłem, odstawiamy do wystudzenia
  • do miski dodajemy obie mąki (1 łyżkę mąki odkładamy i mieszamy ją z bakaliami) , przyprawę do piernika oraz sodę,
  • w  drugiej misce jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy do masy jajecznej ostudzony miód z masłem, następnie zmniejszamy obroty miksera i na przemian dodajemy mieszankę mąk i kefir, miksujemy do połączenia sadników, na koniec do ciasta  dodajemy bakalie wymieszane z mąką, delikatnie całość mieszamy
  • ciasto przekładamy do dużej formy keksowej 30 do 32cm, wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nacinamy nożem  wzdłuż przez środek.
  • pierwsze 15 minut pieczemy piernik  w piekarniku  nagrzanym do 160°C, następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 50-60 minut do suchego patyczka.





Źródło : http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-pierniki/490-przepis-na-piernik-litewski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz