Składniki:
- 3jajka (osobno białka i żółtka )
- 2 opakowania cukru waniliowego ( dałam domowy około 30g)
- 1 łyżka cukru pudru
- 150ml mleka
- 220g mąki pszennej
- 20ml whisky
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia około ½ l
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
- białka ubijamy ze szczyptą soli , odkładamy
- żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, nie przerywając ucierania dodajemy do żółtek mąkę, mleko oraz whisky, miksujemy
- na koniec do masy dodajemy ubite białka, całość delikatnie ale dokładnie mieszamy ze sobą i przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką około 5mm
- olej rozgrzewamy w niewielkim garnku do 175-180°C na który strumieniami wyciskami ciasto tworząc zakręcone wzorki, smażymy z obu stron na jasny kolor
- gotowy chrust wkładamy na papierowy ręcznik, który pochłonie nadmiar tłuszczu
- posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/sylwestrowe-lane-chrusty
Katalog firm Radom. Baza firm Radom - Radom Lokalne
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńLubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!
OdpowiedzUsuńtakie blogi to ja lubie! fajnie poczytać ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńciekawe tutaj wpisy!
OdpowiedzUsuńŚwietnie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńCiekawe i interesujace wpisy
OdpowiedzUsuńwspaniały blok i fajne treści
OdpowiedzUsuńpodobają mi się twoje wpisy
OdpowiedzUsuń