środa, 3 lutego 2016

LANY CHRUST




Składniki:
  • 3jajka (osobno białka i żółtka )
  • 2 opakowania cukru waniliowego ( dałam domowy około 30g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150ml mleka
  • 220g mąki pszennej
  • 20ml  whisky
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • olej do smażenia około ½ l
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:
  • białka ubijamy ze szczyptą soli , odkładamy
  • żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, nie przerywając ucierania dodajemy  do żółtek mąkę, mleko oraz whisky, miksujemy
  • na koniec do masy dodajemy ubite białka, całość delikatnie ale dokładnie mieszamy ze sobą i przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką około 5mm
  • olej rozgrzewamy w niewielkim garnku do 175-180°C na który strumieniami wyciskami ciasto tworząc zakręcone wzorki, smażymy z obu stron na jasny kolor
  • gotowy chrust wkładamy na papierowy ręcznik, który pochłonie nadmiar tłuszczu
  • posypujemy cukrem pudrem.






Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/sylwestrowe-lane-chrusty

1 komentarz: