piątek, 9 października 2015

CIASTO LEŚNY MECH

Klasyk ciągle królujący na  blogach. I nareście zagościł także i u mnie. Krótko mówiąc  ciasto jest zarówno efektowne, jak i bardzo smaczne, a na dodatek proste w przygotowaniu. Zdecydowałam się na wersję z  krem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone , natomiast zamiast pestek granatu , użyłam maliny i jagody, które bardziej pasują według mnie do nazwy ciasta Leśny mech.



Składniki ciasto ( tortownica 24-25cm):
  • 400-450g mrożonego szpinaku
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  skórka otarta z 1 cytryny
Składniki  na krem:
  • 300ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki czyli śmietankę 30%, mascarpone, cukier puder i sok z cytryny umieszczamy misce  i miksujemy na gładki  i gęsty krem

Wykonanie:
  • szpinak odmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody
  • jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, mikserem na najwyższych obrotach
  • nie przerywając miksowania ,cienką stróżką wlewamy olej
  • następnie powoli dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy
  •  na koniec dodajemy szpinak i skórkę cytrynową, całość dokładnie mieszamy
  • ciasto przekładamy do tortownicy (24- 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy około 50 minut do suchego patyczka,  w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • gotowe ciasto studzimy, następnie ścinamy wierzch i kruszymy go na okruszki
  • ciasto układamy na paterze, smarujemy go kremem, a wierzch posypujemy okruszkami,  które lekko dociskamy, na koniec na  górze układamy owoce np. maliny i jagody lub pestki granatu.





Źródło: Książka „ Wyśmienite ciasta owocowe”

35 komentarzy:

  1. Muszę w końcu takie upiec:) Twoje wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie ja też długo do niego dojrzewałam i nie żałuję bo jest pyszne :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. obok smaku jest to duży atut tego ciasta, gorąco polecam :)

      Usuń
  3. Jak wykonaś masę wszystko razem zmiksować i ma się udać? czy najpiew ubić śmietanę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj faktycznie zaczynam najpierw od ubicia śmietanki, jednak tym razem zasugerowałam się przepisem z książki w której autor pisze aby wszystkie składniki razem miksować i tak też zrobiłam , krem wyszedł idealny. Jednak jeżeli masz wątpliwości można najpierw ubić śmietankę , pod koniec dodać cukier puder, w drugiej misce wmieszać mascarpone z sokiem z cytryny, a następnie dodać do serka ubitą śmietankę i wszystko wymieszać, pozdrawiam :)

      Usuń
  4. To ciasto wygląda obłędnie!
    Muszę coś takiego wykombinować, ale raczej takie dzieło sztuki jak Twoje z pewnością mi nie wyjdzie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno wyjdzie :) ciasto wygląda na skomplikowane a tak na prawdę jest proste w wykonaniu no i mega się prezentuję, więc polecam :)

      Usuń
  5. W sobotę będę piekła to ciasto :) mam nadzieję że wyjdzie równie piękne i smaczne jak Pani

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że ciasto smakowało i cieszyło oczy domowników :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Ciasto rewelacyjne :) zrobiłam i mogę polecić. Pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę , że ciasto smakowało :D gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Można do masy dodać też jedną galaretkę np.cytrynową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie robiłam kremu w takiej wersji ale wydaje mi się , że nie śmiało można dodać galaretkę cytrynową

      Usuń
  8. A jak myślisz moge je upiec w formie mufinek? Dziekuje za podpowiedz 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej ale obstawiam , że czas pieczenia się skróci pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Czy szpinak należy najpierw zblenderować przed dodaniem do masy?Ja tego nie zrobiłam i wyszło mało zielone.Nawet bym powiedziała że białe ciasto z zielonymi plamami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie blędowałam, tylko odciskałam nadmiar wody bo obawiam się, że mógłby być za rzadki i ciasto mogłoby nie wyjść. A może dałaś za mało szpinaku dlatego wyszedł blady?

      Usuń
  10. Witam, czy szpinak ma byc rozdrobiony czy cale liscie i je zblendowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam mrożonego i tylko odcisłam nadmiar wody ale jeżeli użyjesz świeżego to warto go zblędować

      Usuń
  11. Pieklam to ciasto juz kilka razy ,wszystkim smakuje i prosza o przepis-jest wyjatkowe......

    OdpowiedzUsuń
  12. Widzę że są też w internecie wersje z galaretka co myślicie? Dodać czy lepiej bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak naprawdę kto co lubi ale można zrobić raz z galaretką ,a raz bez i wybrać wersję która w pełni przypadnie Ci do gustu :)

      Usuń
  13. Mam pytanie. Czy szpinaku potrzebujemy 400-450 gram po rozmrozeniu (wyszło by 4 opakowania) czy chodzi o proporcje zamrożone?
    IZA

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanko,czy ciasto po upieczeniu razu wyjmujemy z piekarnika,czy też ma jeszcze w piecu?Pytam,bo kilka razy zrobił mi się zakalec i nie wiem dlaczego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak tylko się upiecze wyciągam z piekarnika, tak się zastanawiam skąd te zakalce może dodajesz zbyt wodnisty szpinak, a jajka nim dodasz do ciasta to wcześniej wyjmij z lodówki niech nabiorą temperatury pokojowej, powinno pomóc :) pozdrawiam

      Usuń