Składniki
ciasto ( tortownica 24-25cm):
- 400-450g mrożonego szpinaku
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
Składniki na krem:
- 300ml śmietany 30%
- 250g serka mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki czyli śmietankę 30%, mascarpone,
cukier puder i sok z cytryny umieszczamy misce i miksujemy na gładki i gęsty krem
- szpinak odmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody
- jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, mikserem na najwyższych obrotach
- nie przerywając miksowania ,cienką stróżką wlewamy olej
- następnie powoli dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy
- na koniec dodajemy szpinak i skórkę cytrynową, całość dokładnie mieszamy
- ciasto przekładamy do tortownicy (24- 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy około 50 minut do suchego patyczka, w piekarniku nagrzanym do 180°C
- gotowe ciasto studzimy, następnie ścinamy wierzch i kruszymy go na okruszki
- ciasto układamy na paterze, smarujemy go kremem, a wierzch posypujemy okruszkami, które lekko dociskamy, na koniec na górze układamy owoce np. maliny i jagody lub pestki granatu.
Muszę w końcu takie upiec:) Twoje wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńkoniecznie ja też długo do niego dojrzewałam i nie żałuję bo jest pyszne :)
UsuńWygląda fantastycznie :-)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) :) :)
UsuńCUDOWNE! :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję i polecam :)
UsuńPrezentuje się nieziemsko ;)
OdpowiedzUsuńobok smaku jest to duży atut tego ciasta, gorąco polecam :)
UsuńJak wykonaś masę wszystko razem zmiksować i ma się udać? czy najpiew ubić śmietanę?
OdpowiedzUsuńZazwyczaj faktycznie zaczynam najpierw od ubicia śmietanki, jednak tym razem zasugerowałam się przepisem z książki w której autor pisze aby wszystkie składniki razem miksować i tak też zrobiłam , krem wyszedł idealny. Jednak jeżeli masz wątpliwości można najpierw ubić śmietankę , pod koniec dodać cukier puder, w drugiej misce wmieszać mascarpone z sokiem z cytryny, a następnie dodać do serka ubitą śmietankę i wszystko wymieszać, pozdrawiam :)
UsuńTo ciasto wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńMuszę coś takiego wykombinować, ale raczej takie dzieło sztuki jak Twoje z pewnością mi nie wyjdzie :/
na pewno wyjdzie :) ciasto wygląda na skomplikowane a tak na prawdę jest proste w wykonaniu no i mega się prezentuję, więc polecam :)
UsuńW sobotę będę piekła to ciasto :) mam nadzieję że wyjdzie równie piękne i smaczne jak Pani
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że ciasto smakowało i cieszyło oczy domowników :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńCiasto rewelacyjne :) zrobiłam i mogę polecić. Pycha
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę , że ciasto smakowało :D gorąco pozdrawiam :)
UsuńMożna do masy dodać też jedną galaretkę np.cytrynową?
OdpowiedzUsuńnie robiłam kremu w takiej wersji ale wydaje mi się , że nie śmiało można dodać galaretkę cytrynową
UsuńA jak myślisz moge je upiec w formie mufinek? Dziekuje za podpowiedz 😉
OdpowiedzUsuńjak najbardziej ale obstawiam , że czas pieczenia się skróci pozdrawiam :)
UsuńCzy szpinak należy najpierw zblenderować przed dodaniem do masy?Ja tego nie zrobiłam i wyszło mało zielone.Nawet bym powiedziała że białe ciasto z zielonymi plamami
OdpowiedzUsuńja nie blędowałam, tylko odciskałam nadmiar wody bo obawiam się, że mógłby być za rzadki i ciasto mogłoby nie wyjść. A może dałaś za mało szpinaku dlatego wyszedł blady?
UsuńWitam, czy szpinak ma byc rozdrobiony czy cale liscie i je zblendowac?
OdpowiedzUsuńja użyłam mrożonego i tylko odcisłam nadmiar wody ale jeżeli użyjesz świeżego to warto go zblędować
UsuńPieklam to ciasto juz kilka razy ,wszystkim smakuje i prosza o przepis-jest wyjatkowe......
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :) gorąco pozdrawiam
UsuńWidzę że są też w internecie wersje z galaretka co myślicie? Dodać czy lepiej bez?
OdpowiedzUsuńtak naprawdę kto co lubi ale można zrobić raz z galaretką ,a raz bez i wybrać wersję która w pełni przypadnie Ci do gustu :)
UsuńMam pytanie. Czy szpinaku potrzebujemy 400-450 gram po rozmrozeniu (wyszło by 4 opakowania) czy chodzi o proporcje zamrożone?
OdpowiedzUsuńIZA
450g mrożonego :)
OdpowiedzUsuńMam pytanko,czy ciasto po upieczeniu razu wyjmujemy z piekarnika,czy też ma jeszcze w piecu?Pytam,bo kilka razy zrobił mi się zakalec i nie wiem dlaczego.
OdpowiedzUsuńtak jak tylko się upiecze wyciągam z piekarnika, tak się zastanawiam skąd te zakalce może dodajesz zbyt wodnisty szpinak, a jajka nim dodasz do ciasta to wcześniej wyjmij z lodówki niech nabiorą temperatury pokojowej, powinno pomóc :) pozdrawiam
Usuńsupreme outlet
OdpowiedzUsuńhermes
yeezy
supreme hoodie
hermes birkin
supreme shirt
kyrie shoes
jordan 1
supreme t shirt
moncler jackets
Website aaa replica bags her response best replica designer bags page buy replica bags online
OdpowiedzUsuńimp source try this web-site he said replica wallets additional reading click over here now
OdpowiedzUsuń