poniedziałek, 1 lutego 2016

PIECZONE PĄCZKI CZEKOLADOWE

Przepis ten znalazłam na bardzo fajnej stronie wypieki z pasją. Jednak trochę go zmieniłam i lekko odchudziłam po pierwsze zamieniłam mąkę na pełnoziarnistą, a biały cukier na brązowy oraz dodałam startą skórkę z pomarańczy która idealnie łączy się z ciemnym kakao. Pączki wyszły bardzo puchate i aromatyczne, krótko mówiąc są  pyszne :)



Składniki ( 14-15 szt):
  • 7g suszonych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 7 łyżek cukru ( dałam trzcinowy)
  • 2 ¾ szklanki mąki pszennej ( dała pełnoziarnistą)
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka starka z 1 pomarańczy
  • 60g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • 100g roztopionej czekolady
  • np. migdały do posypanie lub kolorowa posypka


Wykonanie:
  • drożdże mieszamy z cukrem i letnim mlekiem, odstawiamy na10-15 minut do wyrośnięcia
  • do miski dodajemy przesianą mąkę, kakao, żółtka ,ekstrakt waniliowy i skórkę startą z pomarańczy oraz wyrośnięte drożdże, całość zagniatamy na elastyczne ciasto (na początku ciasto się klei ale z każdą chwilą jest coraz lepiej, starajcie się nie dosypywać więcej mąki) następnie po kawałku dodajemy masło i dalej wyrabiamy tym razem już na gładkie i elastyczne ciasto,
  • wyrobione cisto  przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około1 ½ godziny ( cisto musi podwoić swoją objętość)
  • wyrośnięte ciasto uderzamy aby odgazować , jeszcze raz dokładnie wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość 1 ½ cm,
  • szklanką lub foremką wycinamy koła, w których za pomocą np. kieliszka wycinamy na środku mniejsze koła
  • pączki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odstępy), przykrywamy i zostawiamy je na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia
  • pączki pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C
  • gotowe studzimy ,polewamy roztopioną czekoladą  i posypujemy np. migdałami.






Źródło: http://wypiekizpasja.blox.pl/2015/01/Pieczone-paczki-czekoladowe-z-dziurka.html

2 komentarze: