wtorek, 21 czerwca 2016

BEZA "PAVLOVA"Z MALINAMI



                         
Składniki na 2 bezy, mniejszą i większą:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 300g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej                                                      
Składniki na krem:
  • 300ml śmietanki kremówki 30/36%
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200g  świeżych malin
Dodatkowo:
  • 300g świeżych malin na wierzch bezy

Wykonanie:
Beza:
  •  wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej
  • przygotowujemy 2 blaszki, na których układamy papier do pieczenia( można blaszki wcześniej posmarować masłem i dopiero nałożyć papier, chodzi o to żeby papier się nam nie przesuwał), na jednym arkuszu rysujemy okrąg o średnicy 20cm, na drugim 15 cm
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier nie przerywając miksowania, ubijamy do chwili aż uzyskamy gładką, sztywną i błyszczącą masę bezową. Teraz dopiero dodajemy łyżeczkę soku z cytryny lub octu, miksujemy na sam koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, całość delikatnie mieszamy
  • masę wykładamy na większy i mniejszy okręg, wyrównujemy ku górze
  • wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 5 minut, po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 140°C ( dalej z włączonym termoobiegiem) i pieczemy 75-80minut, beza powinna się lekko zarumienić,a przy dotyku powinna być chrupka i sucha. Po tym czasie piekarnik wyłączamy ,uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy  bezę  do wystygnięcia  na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krem:
  • śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, następnie dodajemy startą skórkę z cytryny oraz maliny które lekko rozgniatamy widelcem, całość mieszamy
Wykonanie całości:
  • na talerz/paterę dajemy większą bezę, na nią wykładamy połowę śmietanowego kremu, posypujemy garścią mali i przykrywamy drugą mniejszą bezą na którą wykładamy resztę kremu,  na nim układamy pozostałe maliny i gotowe :)
  • podajemy najlepiej od razu, przechowujemy w lodówce.





Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/torcik-pavlova-z-malinami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz