Składniki (tortownica 23cm):
- 220g mąki pszennej
- 250g cukru
- 6 łyżek ciemnego gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 80g roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- około 300g truskawek
- wszystkie sypkie składniki tj. mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia wkładamy do miski , mieszamy i odstawiamy
- w drugiej misce roztrzepujemy jajka ,następnie dodajemy roztopione ,przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy
- mokre składniki dodajemy do suchych, całość mieszam do połączenia składników, ciasto będzie bardzo gęste,(dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smakujemy masłem i oprószamy mąką) następnie przekładamy ciasto do tortownicy,a na wierzchu układamy truskawki
- pieczemy około 35-40 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Źródło: https://brunetkawkuchni.com/2015/06/08/szybkie-ciasto-czekoladowe-z-truskawkami/
Nie przepadam za takimi suchymi ciastami, ale to wygląda naprawdę świetnie! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję i gorąco polecam :)
Usuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuńpolecam się i pozdrawiam :)
Usuń