czwartek, 16 czerwca 2016

CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI-SZYBKIE



Składniki (tortownica 23cm):
  • 220g mąki pszennej
  • 250g cukru
  • 6 łyżek ciemnego gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 80g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • około 300g truskawek

Wykonanie:
  • wszystkie sypkie składniki tj. mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia wkładamy do miski , mieszamy i odstawiamy
  • w drugiej misce roztrzepujemy jajka ,następnie dodajemy roztopione ,przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy
  • mokre składniki dodajemy do suchych, całość mieszam do połączenia składników, ciasto będzie bardzo gęste,(dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smakujemy masłem i oprószamy mąką) następnie przekładamy ciasto do tortownicy,a  na wierzchu układamy truskawki
  • pieczemy około 35-40 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 200°C.






Źródło: https://brunetkawkuchni.com/2015/06/08/szybkie-ciasto-czekoladowe-z-truskawkami/

2 komentarze:

  1. Nie przepadam za takimi suchymi ciastami, ale to wygląda naprawdę świetnie! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń