Ciasto jest mega czekoladowe, wilgotne dzięki dyni i świetnie się prezentuje np. w wersji Halloween'owej , gorąco polecam nie tylko czekoladoholikom bo jest pyszne.
Składniki
na ciasto (tortownica21cm):
- 1 ⅓ szklanki mąki pszennej
- ⅔ szklanki ciemnego, gorzkiego kakao
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 80ml oleju np. rzepakowego
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego ( pominęłam)
- 1 szklanka cukru
- ⅔ szklanki puree z dyni
- 100g posiekanej gorzkiej czekolady (pominęłam)
Dodatkowo na polewę:
- 200ml śmietanki kremówki
- 200g gorzkiej czekolady
Do rondla wlewamy śmietankę, podgrzewamy , gdy jest
gorąca ściągamy z gazu i wkładamy
posiekaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka
polewa czekoladowa, odstawiamy do ostudzenia.
Bezowe
duszki:
- 3 białka
- szczypta soli
- 140g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie bezowych duszków:
- białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier , miksujemy, aż powstanie gładka i błyszcząca beza, na koniec dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, mieszamy masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dużą okrągłą końcówką
- wyciskamy kształt duszków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 110°C około 60-70 minut.
Wykonanie ciasta:
- do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę oraz sól, odstawiamy
- w drugiej misce łączymy ze sobą olej, jogurt, jajka oraz cukier, miksujemy tylko do połączenia składników następnie dodajemy puree z dyni mieszamy
- do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy, na końcu jeżeli chcecie można dodać posiekaną czekoladę
- ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( użyłam tortownicy 21cm lub tak jak autorka przepisu można użyć keksówki 12x25cm)
- ciasto pieczemy 60minut w piekarniku nagrzanym do170°C do suchego patyczka.
- gotowe studzimy i ścinamy czubek ciasta który posłuży nam jako ziemia
- na ciasto wylewamy polewę, kruszymy na nią ciasto i układamy bezowe duszki i gotowe :o
Inspiracja: https://malacukierenka.pl/ciasto-mega-czekoladowe-z-dynia.html
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńciasto jest naprawdę pyszne tym bardziej polecam nie tylko na niedzielne biesiadowanie z rodziną :) gorąco pozdrawiam :)
Usuńświetne ciacho! i jaka śliczna dekoracja:D mniam:)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) i gorąco polecam bo ciacho jest bardzo pyszne :) pozdrawiam :D
Usuńnie no wygląda obłędnie!!! cudo
OdpowiedzUsuńdziękuję :D
UsuńWspaniałe ciasto i super dekoracja :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na dekorację! *.*
pomysł może nie mój bo na innych blogach wypatrzony ale od paru lat za mną chodził i w końcu doczekał się realizacji :D, ciacho polecam :)
UsuńPyszne bajecznie czekoladowe ciasto. Dzięki dyni nieco wilgotne. Dla mnie bomba.
OdpowiedzUsuńoj tak nawet mój mąż który kręci nosem na czekoladowe wypieki się nim zajadał :) cieszę się ,że i Tobie ciacho smakowało :) gorąco pozdrawiam :)
Usuń