Składniki ( 12sztuk):
- 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach
- 100g roztopionego masła
- 125ml mleka
- 2 średnie jajka
- 250g mąki pszennej ( dałam pełnoziarnistą)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150g cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
- garść np. daktyli lub rodzynek, orzechów kto co lubi
- dodatkowo można użyć cukier puder do posypania muffin
Wykonanie:
- do miski dodajemy roztopione masło, mleko i jajka (w temperaturze pokojowej), trzepaczką mieszamy wszystko na jednolitą masę, odkładamy
- w drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukry oraz przyprawę do piernika lub cynamon
- do suchych składników dodajemy mokre składniki, jabłka starte na tarce o grubych oczkach oraz pokrojone np. daktyle ,całość mieszamy tylko do połączenia się składników
- ciasto przekładamy do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami, pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°.
Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/przepis/muffiny-jablkowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz