wtorek, 13 grudnia 2016

CIASTO TARTE Z JABŁKAMI PLEŚNIAK

Jest to klasyk w moim domu, zawsze moja babcia piekła je  na święta czy na urodziny i nie wyobrażam sobie żeby właśnie tego ciasta tartego nie było na świątecznym czy urodzinowym stole. Krótko mówiąc ciasto  jest pyszne  i warte upieczenia , polecam.



Składniki (forma25x34cm):
  • 500g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g margaryny lub masła
  • 4 jajka ( osobno żółtka i białka)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka  drobnego cukru do bezy
  • 1kg jabłek przesmażonych lub duży słoik jabłek
Polewa:
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki czyli mleko, cukier, masło i kakao wkładamy do rondla, zagotowujemy, dopiero jak się wszystko połączy ściągamy z gazu, odstawiamy do ostudzenia.


Wykonanie:
  • z mąki, proszku do pieczenia, margaryny/masła i żółtek zagniatamy ciasto ( uwaga  jest dość kruche i sypkie), następnie formujemy 3 równe kulki, do jednej z nich dodajemy kakao ( gdyby ciasto było na tyle kruche, że nie da się uformować kulki ,można dodać 1-2 łyżki wody. Każdą z kulek zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na około1 ½ godziny
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami dodajemy cukier, aż powstanie błyszcząca beza
  • blaszkę +/-25x34cm wykładamy papierem do pieczenia
  • zaczynamy od schłodzonego jasnego ciasta (1 kulka) i ścieramy  go na tarce o grubych oczkach, wykładamy na nie jabłka,  teraz ścieramy ciemne ciasto, na które wykładamy bezę i przykrywamy je jasnym ciastem również ścierając je na tarce o grubych oczkach
  • ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • gotowe ciasto studzimy i zimne polewamy przygotowaną polewą czekoladową tworząc z niej esy floresy.



Źródło: Zapiski Babci Gerdy :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz