Składniki
(forma25x34cm):
- 500g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g margaryny lub masła
- 4 jajka ( osobno żółtka i białka)
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka drobnego cukru do bezy
- 1kg jabłek przesmażonych lub duży słoik jabłek
Polewa:
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki czyli mleko, cukier, masło i
kakao wkładamy do rondla, zagotowujemy, dopiero jak się wszystko połączy
ściągamy z gazu, odstawiamy do ostudzenia.
Wykonanie:
- z mąki, proszku do pieczenia, margaryny/masła i żółtek zagniatamy ciasto ( uwaga jest dość kruche i sypkie), następnie formujemy 3 równe kulki, do jednej z nich dodajemy kakao ( gdyby ciasto było na tyle kruche, że nie da się uformować kulki ,można dodać 1-2 łyżki wody. Każdą z kulek zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na około1 ½ godziny
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami dodajemy cukier, aż powstanie błyszcząca beza
- blaszkę +/-25x34cm wykładamy papierem do pieczenia
- zaczynamy od schłodzonego jasnego ciasta (1 kulka) i ścieramy go na tarce o grubych oczkach, wykładamy na nie jabłka, teraz ścieramy ciemne ciasto, na które wykładamy bezę i przykrywamy je jasnym ciastem również ścierając je na tarce o grubych oczkach
- ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
- gotowe ciasto studzimy i zimne polewamy przygotowaną polewą czekoladową tworząc z niej esy floresy.
Źródło: Zapiski Babci Gerdy :*
Ostatnio piję co rano herbatę Energy guarana z Yerba Mate możecie ją dostać na stronie big-active.pl ona dodaje mi energii i mam chęć do pracy. Nie jestem zmęczona. Super herbatka i bardzo smaczna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńyurtdışı kargo
OdpowiedzUsuńresimli magnet
instagram takipçi satın al
yurtdışı kargo
sms onay
dijital kartvizit
dijital kartvizit
https://nobetci-eczane.org/
7O1JOİ
شركة مكافحة حشرات QVWFKW6njc
OdpowiedzUsuń