czwartek, 15 grudnia 2016

MAKOWA CHOINKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO




Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego ( 2x275g) najlepiej żeby były w temperaturze pokojowej
  • 100-120g  gotowej masy makowej firmy Helio
  • garść ulubionych bakalii i orzechów do masy makowej oraz do posypania wierzchu ciasta
  • 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania wierzchu ciasta


Wykonanie:
  • do masy makowej dodajemy garść bakalii, orzechów ,mieszamy
  • z ciasta francuskiego wycinamy 2 równo ramienne choinki z małym pniem
  • jedną z nich przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej masę makową, przykrywamy ją drugą choinką
  • nacinamy niezbyt ostrym nożem gałęzie czyli pasy o grubości około 1cm, następnie każdy pas skręcamy parę razy i sklejamy na końcu
  • całość smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypujemy np. migdałami, orzechami ,kto co lubi
  • pieczemy około 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C
  • gotową choinkę można polać lukrem  ( do ½ szklanki cukru pudru dodać 1-2 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny).




Inspiracja: http://2smaki.pl/ciasta/makowa-choinka/ i Moje wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz