Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego ( 2x275g) najlepiej żeby były w temperaturze pokojowej
- 100-120g gotowej masy makowej firmy Helio
- garść ulubionych bakalii i orzechów do masy makowej oraz do posypania wierzchu ciasta
- 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania wierzchu ciasta
Wykonanie:
- do masy makowej dodajemy garść bakalii, orzechów ,mieszamy
- z ciasta francuskiego wycinamy 2 równo ramienne choinki z małym pniem
- jedną z nich przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej masę makową, przykrywamy ją drugą choinką
- nacinamy niezbyt ostrym nożem gałęzie czyli pasy o grubości około 1cm, następnie każdy pas skręcamy parę razy i sklejamy na końcu
- całość smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypujemy np. migdałami, orzechami ,kto co lubi
- pieczemy około 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C
- gotową choinkę można polać lukrem ( do ½ szklanki cukru pudru dodać 1-2 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny).
Inspiracja: http://2smaki.pl/ciasta/makowa-choinka/ i Moje wypieki
Fajnie wyszło, właśnie szukam inspiracji na nowe święta, także dziękuję.
OdpowiedzUsuń