Składniki (2 keksówki 24x10cm):
- 250g masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 5 jajek ( osobno białka i żółtka)
- 225g przesianej mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia lub 3 małe łyżeczki
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki wódki ( dałam amaretto)
- 500g bakalii (np. żurawina, rodzynki, orzechy laskowe, daktyle, morele itp.) - użyłam bakalie firmy Helio
- dodatkowo cukier puder do oprószenia gotowego keksu
Wykonanie:
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- białka ubijamy ze szczyptą soli, odstawiamy
- masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku
- następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz amaretto (wódkę), mieszamy
- teraz dodajemy partiami ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy na koniec wsypujemy bakalie i jeszcze raz całość delikatnie mieszamy
- ciasto przekładamy do dwóch keksówek (24x10cm) , wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych masłem i wysypanych mąką
- pieczemy około 40-50 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C
- gotowy keks studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/keks
Czy alkohol muso byc dodany
OdpowiedzUsuńMożna dodać sok np pomarańczowy
Usuń