środa, 22 lutego 2017

SZYBKIE PĄCZKI Z RICOTTĄ




Składniki (+/- 25 szt):
  • 250g serka ricotta
  • 2 średnie jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu ( dałam całą łyżeczkę)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii ( dała całą łyżeczkę)
  • olej np. rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do oprószenia gotowych pączków

Wykonanie:
  •  mieszamy serek ricotta z jajkami, następnie dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, sól, cukier, cynamon oraz ekstrakt waniliowy, całość dokładnie mieszamy
  • olej rozgrzewamy do 175°C, następnie łyżeczką nakładamy ciasto i smażymy na złoty kolor, gotowe odsączamy na ręczniku papierowym
  • zimne posypujemy cukrem pudrem.





Źródło: http://www.kuchniawformie.pl/2012/01/paczki-z-ricotta-wg-nigelli-baci-di-ricotta/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz