Składniki
(+/- 25 szt):
- 250g serka ricotta
- 2 średnie jajka
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka drobnego cukru
- ½ łyżeczki cynamonu ( dałam całą łyżeczkę)
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii ( dała całą łyżeczkę)
- olej np. rzepakowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia gotowych pączków
Wykonanie:
- mieszamy serek ricotta z jajkami, następnie dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, sól, cukier, cynamon oraz ekstrakt waniliowy, całość dokładnie mieszamy
- olej rozgrzewamy do 175°C, następnie łyżeczką nakładamy ciasto i smażymy na złoty kolor, gotowe odsączamy na ręczniku papierowym
- zimne posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: http://www.kuchniawformie.pl/2012/01/paczki-z-ricotta-wg-nigelli-baci-di-ricotta/
Wyglądają apetycznie i obłędnie smakują.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń