wtorek, 21 lutego 2017

FAWORKI MIGDAŁOWE

Były już tradycyjne, z ciasta francuskiego, odchudzone a teraz pora na migdałowe faworki, krótko mówiąc warte przetestowania :)


 
Składniki (ilość, duży talerz, jak na zdjęciu):
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 60g cukru pudru
  • 60g zmielonych migdałów bez skórki
  • 1 łyżka spirytusu
  • 250g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej np. rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:
  • jajka, żółtka, cukier i migdały rozcieramy ze spirytusem na jednolitą masę
  • do masy dodajemy mąkę i szczyptę soli, wyrabiamy na gładkie ciasto
  • ciasto cienko rozwałkowujemy, na blacie wysypanym mąką , tniemy na paski ,a następnie formujemy faworki
  • olej rozgrzewamy do 175°C i smażymy na złoty kolor, gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, zimne posypujemy cukrem pudrem.





Źródło: Książka” Kuchnia Polska” 1997

2 komentarze: