Składniki
(ilość, duży talerz, jak na zdjęciu):
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 60g cukru pudru
- 60g zmielonych migdałów bez skórki
- 1 łyżka spirytusu
- 250g mąki pszennej
- szczypta soli
- olej np. rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- jajka, żółtka, cukier i migdały rozcieramy ze spirytusem na jednolitą masę
- do masy dodajemy mąkę i szczyptę soli, wyrabiamy na gładkie ciasto
- ciasto cienko rozwałkowujemy, na blacie wysypanym mąką , tniemy na paski ,a następnie formujemy faworki
- olej rozgrzewamy do 175°C i smażymy na złoty kolor, gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, zimne posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: Książka” Kuchnia Polska” 1997
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję:D gorąco pozdrawiam :)
UsuńZdecydowanie wspaniale smakują te faworki.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń