poniedziałek, 12 czerwca 2017

ZDROWE BATONY KOKOSOWE



 
Składniki (8 szt. +/- ):
  • 2 szklanki  wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • ¼ szklanki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo na polewę  około 50g gorzkiej czekolady  70% i płatki kokosowe

Wykonanie:
  • do miski wsypujemy wiórki kokosowe oraz szczyptę soli, całość blędujemy  1-2 minuty
  • olej kokosowy roztapiamy w rondlu i lekko przestudzony razem z miodem i ekstraktem waniliowym dodajemy do wiórków, całość ponownie blędujemy przez 3-4 minuty, aż uzyskamy jednolitą masę
  • masę przekładamy do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub formujemy wałek który zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki
  • schłodzony rulon kroimy na plastry, które polewamy roztopioną czekolady i posypujemy płatkami kokosowymi (ja schłodzony wałek , pokroiłam na plastry i żeby uzyskać ładny okrągły kształt, każdego z nich, pojedynczy plaster wkładamy do okrągłej foremki takiej do robienia ciasteczek i ugniatając palcami dopasowujemy go kształtu foremki. I gotowe piękne  I równe okręgi :) ).







Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2016/03/batony-kokosowe/

2 komentarze: