Składniki na ciasto:
- 600g mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200g margaryny
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
Składniki na polewę
orzechową:
- 125g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 200g posiekanych orzechów włoskich
Wszystkie składniki dodajemy do rondla, mieszamy (uwaga żeby polewa się nie przypaliła ),
gorącą masę wykładamy na surowe ciasto.
Dodatkowo:
- 1 ½ opakowania budyniu waniliowego
- 1 puszka masy kajmakowej
- z wszystkich składników czyli mąki, cukru, cukru waniliowego, sody, jajek, żółtek, margaryny, mleka oraz miodu zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 części
- blaszkę o wymiarach (20x30) wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy nią jedną z części ciasta i pieczemy na złoty kolor około 20 minut w temperaturze 180ºC, z drugą częścią ciasta postępujemy identycznie, natomiast na 3 część ciasta wykładamy gorącą polewę orzechową i dopiero pieczemy
- ciasto studzimy, układamy warstwy : ciasto- budyń- ciasto- masa kajmakowa-ciasto z polewą orzechową, ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
Źródło: Książka „Twoja
złota kolekcja”
Uuu...zjadłabym taką kosteczkę :)
OdpowiedzUsuńhi hi takie małe słodkie zapomnienie,polecam :)
UsuńPoprosze kawałek ;D
OdpowiedzUsuńw takim razie zapraszam do Katowic :)
UsuńSmakowicie wygląda to ciacho. Będę robić :)
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanko czy masa budyniowa jest jakoś specjalnie robiona czy zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu?
Pozdrawiam
w tym przypadku robię budyń zgodnie z przepisem który jest na opakowaniu , gorąco pozdrawiam
UsuńPysznie wygląda, perfekcyjnie :-)
OdpowiedzUsuńa gdzie czas pieczenia
OdpowiedzUsuńfaktycznie zapomniałam dodać , już podaję i uzupełniam, piekę ciasto na złoty kolor około 20 minut
Usuńnapisałaś ile czasu trzeba piec tylko ktoś czyta tylko bez zrozumienia
OdpowiedzUsuńWyglada wspaniale!:)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :D
Usuńbędę robiła na niedzielę, więc dam znać, czy smakowało gościom :)
OdpowiedzUsuńwierze że będzie smakowało :) przez parę lat wśród moich znajomych było to ciasto nr 1, gorąco pozdrawiam :)
UsuńWlasnie pieke :) Napisze jak mi wyszlo... ale jak narazie sa piekne zapachy :)
OdpowiedzUsuńciacho na pewno będzie smakowało :), a z każdym kolejnym dniem jest jeszcze lepsze :)
Usuńnie wiem dlaczego ale łamie mi się ciasto
OdpowiedzUsuńkurcze nigdy nie miałam takiego problemu, może za długo się piekło,albo było za cienkie, jednak jak włożysz do formy połamany spód, przykryjesz go kremem to i tak nikt nie zorientuje się, że ciasto wcześniej pękło
UsuńWitam są czy ciasto nie będzie twarde i źle sie będzie kroic/? Bo kiedyś robilam i tak mi wyszlo ze nie zmieklo nawet po kilku dniach
OdpowiedzUsuńnie powinno,tylko nie wolno go przepiec bo wtedy może być faktycznie problem z krojeniem, dzięki budyniowi i kajmakowi cisto nabiera wilgoci i jest łatwe do krojenia oczywiście nie jest tak miękkie jak kruche ciasto ale nigdy nie miałam problemu z krojeniem tego ciasta więc polecam :)
UsuńA ten budyń to sam czy z margaryna? I snarujemy ciepłym czy zimnym budyniem
OdpowiedzUsuńbudyń jest bez dodatku margaryny, może być ciepły ale nie gorący,wtedy najłatwiej go rozsmarować
UsuńTen krem nie bedzie za rzadki?
OdpowiedzUsuńkrem to budyń więc nie ma obaw, że będzie za rzadki, tym bardziej, że używamy 1 1/2 opakowania budyniu na standardową ilość mleka, więc z automatu będzie bardziej gęsty.
UsuńCzyli że mleka na jedną porcję budyniu a nie na 1.5 porcji. Standardowa ilość mleka to wg opakowania jednego i drugiego. Troszkę niezrozumiałe.
Usuńtak, proszku budyniowego potrzebujemy 1 1/2 opakowania a mleka dodajemy 0,5l , pozdrawiam
UsuńCzy gramatura puszki kajmaku to 400g ?CZy mogę zastąpić margarynę masłem? Ciacho wygląda super ,planuję zrobić je na pierwsze urodziny córki :)
OdpowiedzUsuńmasa krówkowa może być 400g np firmy Helio lub trochę większa puszka z Gostynia 510g, margarynę śmiało można zastąpić masłem, a ciasto polecam upiec dzień wcześniej bo z każdym dniem jest lepsze i wilgotniejsze :) doby wybór na urodziny :)
UsuńDziękuję zabieram się do dzieła :) Pozdrawiam
UsuńDomowy budyń ugotowany z mniejszej ilości mleka będzie się nadawał?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej będzie się nadawał, chodzi o to żeby nie był lejący,a gęsty, pozdrawiam :)
UsuńPrzepis jest rewelacyjny bo dzisiaj pierwszy raz zrobiłam snikersa i wyszedł znakomicie. Wszyscy się zachwycali, wszystke proporcje są idealnie dobrane,nie jest za słodkie. Co tu dużo pisać - pysznie :-)
OdpowiedzUsuńhi hi bardzo się cieszę ,że ciasto smakowało , moi domownicy też je ubóstwiają :) , gorąco pozdrawiam :D
UsuńNa jaką dużą blachę jest ten przepis 28 cm czy 36 cm?
OdpowiedzUsuńforma 20x30 cm
UsuńA jak długo piecze się tą część z orzechami?
OdpowiedzUsuńA jak długo piecze się tą część z orzechami?
OdpowiedzUsuńpiekłam tyle co pozostałe części + jakieś 5 minut dodałam
UsuńCzy zamiast margaryny do masy orzechowej można dodać masła?
OdpowiedzUsuńTak :)
OdpowiedzUsuńRobiłam w piątek Snickersa z Pani przepisu i wyszedł przepyszny!
OdpowiedzUsuńI dodam, że robiłam wogole swoje pierwsze ciasto takie z piekarnika :-)
Jestem z siebie bardzo dumna i dziękuję serdecznie za przepis :-)
Pozdrawiam
brawo :)i bardzo się cieszę, że ciacho smakowało, gorąco pozdrawiam :)
UsuńCiasto wyszło istotnie pyszne, ale jedyne co się nie udało to masa budyniowa, która zrobiła się rzadka i wsiąkła w ciasto ( ugotowałam 1,5 op. budyniu waniliowego WINIARY na 0,5 litra mleka).
OdpowiedzUsuńhmm budyń powinien być gęsty , natomiast trudno mi powiedzieć dlaczego budyń wyszedł Ci płynny, wychodzie na to, że za dużo mleka użyłaś choć również może być wina samego proszku .
UsuńDobrze dobrany prezent dla faceta to szansa na zaskarbienie sobie jego sympatii. Jeśli chcesz podarować mu coś, wyjątkowego, wybierz produkt, który spełni jego oczekiwania.
OdpowiedzUsuńprezent dla faceta
próbowałam, jest przepyszne ;d
OdpowiedzUsuńgo click this link now visit our website dolabuy replica Get the facts click site
OdpowiedzUsuńTo ciasto zdecydowanie należy do moich ulubionych.
OdpowiedzUsuń