środa, 12 marca 2014

CIASTO SNIKERS

Snikers'a, piekę  od lat na różne okazje dla rodziny i znajomych i zawsze się sprawdza :) Połączenie skarmelizowanych orzechów, kajmaku i masy budyniowej jest idealne. Gorąco polecam :)



Składniki na ciasto:
  • 600g mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200g margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
Składniki na polewę orzechową:
  • 125g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 200g posiekanych orzechów włoskich
Wszystkie składniki dodajemy do rondla, mieszamy  (uwaga żeby polewa się nie przypaliła ), gorącą masę wykładamy na surowe ciasto.

Dodatkowo:
  • 1 ½ opakowania budyniu waniliowego
  • 1 puszka masy kajmakowej
 
Wykonanie:
  • z wszystkich składników czyli mąki, cukru, cukru waniliowego, sody, jajek, żółtek, margaryny, mleka  oraz miodu zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 części
  • blaszkę o wymiarach (20x30) wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy nią jedną z części ciasta i pieczemy na złoty kolor około 20 minut w temperaturze 180ºC, z drugą częścią ciasta postępujemy identycznie, natomiast na 3  część ciasta wykładamy gorącą polewę orzechową i  dopiero  pieczemy
  • ciasto studzimy, układamy warstwy : ciasto- budyń- ciasto- masa kajmakowa-ciasto z polewą orzechową, ciasto najlepsze jest na drugi dzień.


Źródło:  Książka „Twoja złota kolekcja”

43 komentarze:

  1. Uuu...zjadłabym taką kosteczkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi takie małe słodkie zapomnienie,polecam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. w takim razie zapraszam do Katowic :)

      Usuń
  3. Smakowicie wygląda to ciacho. Będę robić :)
    Mam tylko pytanko czy masa budyniowa jest jakoś specjalnie robiona czy zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym przypadku robię budyń zgodnie z przepisem który jest na opakowaniu , gorąco pozdrawiam

      Usuń
  4. Pysznie wygląda, perfekcyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. a gdzie czas pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie zapomniałam dodać , już podaję i uzupełniam, piekę ciasto na złoty kolor około 20 minut

      Usuń
  6. napisałaś ile czasu trzeba piec tylko ktoś czyta tylko bez zrozumienia

    OdpowiedzUsuń
  7. będę robiła na niedzielę, więc dam znać, czy smakowało gościom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wierze że będzie smakowało :) przez parę lat wśród moich znajomych było to ciasto nr 1, gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Wlasnie pieke :) Napisze jak mi wyszlo... ale jak narazie sa piekne zapachy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciacho na pewno będzie smakowało :), a z każdym kolejnym dniem jest jeszcze lepsze :)

      Usuń
  9. nie wiem dlaczego ale łamie mi się ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kurcze nigdy nie miałam takiego problemu, może za długo się piekło,albo było za cienkie, jednak jak włożysz do formy połamany spód, przykryjesz go kremem to i tak nikt nie zorientuje się, że ciasto wcześniej pękło

      Usuń
  10. Witam są czy ciasto nie będzie twarde i źle sie będzie kroic/? Bo kiedyś robilam i tak mi wyszlo ze nie zmieklo nawet po kilku dniach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie powinno,tylko nie wolno go przepiec bo wtedy może być faktycznie problem z krojeniem, dzięki budyniowi i kajmakowi cisto nabiera wilgoci i jest łatwe do krojenia oczywiście nie jest tak miękkie jak kruche ciasto ale nigdy nie miałam problemu z krojeniem tego ciasta więc polecam :)

      Usuń
  11. A ten budyń to sam czy z margaryna? I snarujemy ciepłym czy zimnym budyniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budyń jest bez dodatku margaryny, może być ciepły ale nie gorący,wtedy najłatwiej go rozsmarować

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. krem to budyń więc nie ma obaw, że będzie za rzadki, tym bardziej, że używamy 1 1/2 opakowania budyniu na standardową ilość mleka, więc z automatu będzie bardziej gęsty.

      Usuń
    2. Czyli że mleka na jedną porcję budyniu a nie na 1.5 porcji. Standardowa ilość mleka to wg opakowania jednego i drugiego. Troszkę niezrozumiałe.

      Usuń
    3. tak, proszku budyniowego potrzebujemy 1 1/2 opakowania a mleka dodajemy 0,5l , pozdrawiam

      Usuń
  13. Czy gramatura puszki kajmaku to 400g ?CZy mogę zastąpić margarynę masłem? Ciacho wygląda super ,planuję zrobić je na pierwsze urodziny córki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masa krówkowa może być 400g np firmy Helio lub trochę większa puszka z Gostynia 510g, margarynę śmiało można zastąpić masłem, a ciasto polecam upiec dzień wcześniej bo z każdym dniem jest lepsze i wilgotniejsze :) doby wybór na urodziny :)

      Usuń
    2. Dziękuję zabieram się do dzieła :) Pozdrawiam

      Usuń
  14. Domowy budyń ugotowany z mniejszej ilości mleka będzie się nadawał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej będzie się nadawał, chodzi o to żeby nie był lejący,a gęsty, pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Przepis jest rewelacyjny bo dzisiaj pierwszy raz zrobiłam snikersa i wyszedł znakomicie. Wszyscy się zachwycali, wszystke proporcje są idealnie dobrane,nie jest za słodkie. Co tu dużo pisać - pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi bardzo się cieszę ,że ciasto smakowało , moi domownicy też je ubóstwiają :) , gorąco pozdrawiam :D

      Usuń
  16. Na jaką dużą blachę jest ten przepis 28 cm czy 36 cm?

    OdpowiedzUsuń
  17. A jak długo piecze się tą część z orzechami?

    OdpowiedzUsuń
  18. A jak długo piecze się tą część z orzechami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekłam tyle co pozostałe części + jakieś 5 minut dodałam

      Usuń
  19. Czy zamiast margaryny do masy orzechowej można dodać masła?

    OdpowiedzUsuń
  20. Robiłam w piątek Snickersa z Pani przepisu i wyszedł przepyszny!
    I dodam, że robiłam wogole swoje pierwsze ciasto takie z piekarnika :-)
    Jestem z siebie bardzo dumna i dziękuję serdecznie za przepis :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brawo :)i bardzo się cieszę, że ciacho smakowało, gorąco pozdrawiam :)

      Usuń