poniedziałek, 2 marca 2015

TORT BIAŁY PUCH BEZ PIECZENIA


Kochani to już 2 lata mojego bloga slodkiezapomnienie.blogspot.com i na tą okazję polecam przepis na  Tort biały puch, który jest pyszny i prosty w wykonaniu ,a co najważniejsze nie wymaga piekarnika i świetnie pasuje na różne okazje :)



Składniki  na spód ( tortownica 22cm):
  • 300 g  pokruszonych herbatników
  • 125 g masła/ margaryny
  • 100 g mlecznej czekolady
Składniki wierzch:
  • 100+500 ml schłodzonej śmietany 30 %
  • 300g białej czekolady
  • 2 łyżki żelatyny + ⅓ szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo do ozdoby np. starta czekolada, owoce, wiórki kokosowe, krokant itp
Wykonanie:
  • herbatniki kruszymy na drobno ,ja  użyłam malaksera
  • masło/margarynę oraz czekoladę mleczną rozpuszczamy w rondlu, następnie mieszamy z herbatnikami,
  • mieszankę herbatnikową  przenosimy do tortownicy i ugniatamy ale nie za mocno,  tortownicę odstawiamy do lodówki na jakieś 20-30 minut tak żeby spód się zespolił
  • żelatynę namaczamy w ⅓ szklanki zimnej wody, żeby  napęczniała
  • w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem 100ml śmietanki kremówki, gdy się rozpuści dodajemy napęczniałą żelatynę, całość mieszamy do połączenia się składników, odstawiamy do ostudzenia
  • pozostałą schłodzoną śmietankę 500ml ubijamy na sztywno,  pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru
  • do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany, mieszamy następnie masę czekoladową przekładamy do pozostałej ubitej śmietany, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy,
  • chłodzimy w lodówce 2-3 godziny
  • gotowy torcik dekorujemy według upodobania




Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=eKMpZYx0WNM

42 komentarze:

  1. Od samego patrzenia ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny tort. Gratuluje rocznicy i życzę powodzenia. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulacje wutrwalosci ;) piekny zasluxony torcik ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Elegancki :) Gratuluję rocznicy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być rewelacyjne - takie połączenie smaków i ten wygląd - kusi i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierwszy raz go robiłam i przyznaje , że jest pyszny ,gorąco polecam :)

      Usuń
  6. Wygląda tak... że brak słów. Piekny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda :)
    Gratulacje i mnóstwa inspiracji na kolejne lata blogowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! Nie wygląda na taki bez pieczenia- wręcz przeciwnie- prezentuje się bardzo dostojnie i tak delikatnie zarazem:) Piękny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję i gorąco polecam :)

      Usuń
  9. Jadłam takie ciasto i polecam, jest naprawdę pyszny (spód najlepszy) :D

    OdpowiedzUsuń
  10. A blaszka najlepiej o jakich wymiarach aby tak wygladal?

    OdpowiedzUsuń
  11. mam tortownicę 28cm i żeby tak ładnie wyglądał muszę pewnie pozwiększać składniki,oby mi się udał:)
    mam w piątek urodziny i chcę go zrobić bo jest przepiękny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobry wybór na urodzinowe przyjęcie :) przesyłam link z filmikiem , na pewno też ułatwi Ci przygotowanie tortu :) https://www.youtube.com/watch?v=eKMpZYx0WNM
      i zdecydowanie musisz zwiększyć ilość składników. Wszystkiego najlepszego :) i wierze,że tort będzie wszystkim smakował :)

      Usuń
  12. Witam, torcik faktycznie wygląda cudnie. Jednak jako laik w temacie tortów i jakiegokolwiek użycia bitej śmietany mam pytanie - jaki czas mniej więcej jest potrzebny do jej ubicia oraz na ile masa czekoladowa musi być przestudzona - (temperatura pokojowa, czy może wystarczy tylko czas ubijania śmietany?), żeby połączyć ją z bitą śmietaną? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z bitą śmietaną trzeba uważać, czasowo to parę minut i wizualnie widać ,że jest już sztywna ( tak jak przy ubiciu białek) jednak jak za długo będzie ubijana mogą powstać w niej grudki masła a to jest nie pożądane,
      poniżej przesyłam Ci linka do filmiku gdzie wizualnie będziesz dokładnie widziała jak krok po kroku podziałać z przygotowaniem tortu , mam nadzieję, że pomoże,pozdrawiam :)
      https://www.youtube.com/watch?v=eKMpZYx0WNM

      Usuń
  13. zrobie za tydzien!

    Zapraszma do siebie!
    http://rozoweokulary-goldberry.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo jestem ciekawa czy torcik smakował :) Mam nadzieję, że tak :) dziękuję za zaproszenie na pewno wpadnę :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Czy położenie jakiejś konfitury (może coś kwaskowatego dla przełamania smaku?) między spodem a masą byłoby dobrym pomysłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. osobiście nigdy tego tortu nie przekładałam konfiturą ale wydaje mi się, że śmiało można dodać owocowy akcent.

      Usuń
  15. Biała czekolada to tłuszcze niezdrowe, aromaty i cukry więc jest to masa nie mająca nic wspólnego z czekloadą

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy torcik można zrobić dzień wcześniej wieczorem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można :) Ze względu na brak czasu mój tort został zrobiony wczoraj "na jutro" i nabiera właśnie mocy urzędowej w lodówce 😉

      Usuń
    2. pewnie, że można go zrobić dzień wcześniej nawet lepiej jak zrobi się go wcześniej bo tort się zespoli ,a smaki się przegryzą

      Usuń
  17. Wielka szkoda, że nie można publikować swoich zdjęć. Tort pierwszorzędny, bardzo prosty, bez babrania ;) W myśl zasady: "Im prościej, tym lepiej". Mój został nieco zmodyfikowany. Na spód mniej masła, więcej czekolady :D Masa śmietanowa nie otrzymała ani grama cukru, dostała go za to masa czekoladowa + extra cukier waniliowy oraz kilka kropel olejku waniliowego :) I w celu złamania słodkiej słodkości dekoracja z wiśni kandyzowanych, malin oraz kiwi :) Smak tortu jest nieziemski, Ptasie Mleczko od W. chowa się na przedbiegach! Bardzo serdecznie dziękuję za przepis i inspirację :) Ściskam i gorąco pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, mega się cieszę, że ciacho smakowało :)gorąco pozdrawiam :D

      Usuń
  18. Mniam :)dziękuję za przepis <3 przyda mi się!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Hej!:) A czy myślisz, że jeżeli dodam do masy jeszcze wiórki kokosowe to będzie ok? Chodzi mi bardziej o konsystencję, czy nie będzie za gęsta. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można spróbować ale dodałabym ich nie za dużo , pozdrawiam :)

      Usuń