Kochani to już 2 lata mojego bloga slodkiezapomnienie.blogspot.com i na tą okazję polecam przepis na Tort biały puch, który jest pyszny i prosty
w wykonaniu ,a co najważniejsze nie wymaga piekarnika i świetnie pasuje na różne
okazje :)
Składniki na spód ( tortownica 22cm):
- 300 g pokruszonych herbatników
- 125 g masła/ margaryny
- 100 g mlecznej czekolady
Składniki wierzch:
- 100+500 ml schłodzonej śmietany 30 %
- 300g białej czekolady
- 2 łyżki żelatyny + ⅓ szklanki zimnej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- dodatkowo do ozdoby np. starta czekolada, owoce, wiórki kokosowe, krokant itp
Wykonanie:
- herbatniki kruszymy na drobno ,ja użyłam malaksera
- masło/margarynę oraz czekoladę mleczną rozpuszczamy w rondlu, następnie mieszamy z herbatnikami,
- mieszankę herbatnikową przenosimy do tortownicy i ugniatamy ale nie za mocno, tortownicę odstawiamy do lodówki na jakieś 20-30 minut tak żeby spód się zespolił
- żelatynę namaczamy w ⅓ szklanki zimnej wody, żeby napęczniała
- w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem 100ml śmietanki kremówki, gdy się rozpuści dodajemy napęczniałą żelatynę, całość mieszamy do połączenia się składników, odstawiamy do ostudzenia
- pozostałą schłodzoną śmietankę 500ml ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru
- do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany, mieszamy następnie masę czekoladową przekładamy do pozostałej ubitej śmietany, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy,
- chłodzimy w lodówce 2-3 godziny
- gotowy torcik dekorujemy według upodobania
Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=eKMpZYx0WNM
cudownie wygląda
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńOd samego patrzenia ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń:P :)
UsuńŚwietny tort. Gratuluje rocznicy i życzę powodzenia. :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńGratulacje wutrwalosci ;) piekny zasluxony torcik ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńElegancki :) Gratuluję rocznicy :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :D
UsuńTo musi być rewelacyjne - takie połączenie smaków i ten wygląd - kusi i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz go robiłam i przyznaje , że jest pyszny ,gorąco polecam :)
UsuńWygląda tak... że brak słów. Piekny!
OdpowiedzUsuńdziękuję, dziękuję :)
UsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńGratulacje i mnóstwa inspiracji na kolejne lata blogowania :)
:) :) :) bardzo dziękuję
Usuńpiękny <3
OdpowiedzUsuń:D dziękuję
UsuńWow! Nie wygląda na taki bez pieczenia- wręcz przeciwnie- prezentuje się bardzo dostojnie i tak delikatnie zarazem:) Piękny!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję i gorąco polecam :)
UsuńJadłam takie ciasto i polecam, jest naprawdę pyszny (spód najlepszy) :D
OdpowiedzUsuń:) :) :) oj tak ciacho jest pyszne
UsuńA blaszka najlepiej o jakich wymiarach aby tak wygladal?
OdpowiedzUsuńTortownice 22 -24cm
OdpowiedzUsuńmam tortownicę 28cm i żeby tak ładnie wyglądał muszę pewnie pozwiększać składniki,oby mi się udał:)
OdpowiedzUsuńmam w piątek urodziny i chcę go zrobić bo jest przepiękny:)
dobry wybór na urodzinowe przyjęcie :) przesyłam link z filmikiem , na pewno też ułatwi Ci przygotowanie tortu :) https://www.youtube.com/watch?v=eKMpZYx0WNM
Usuńi zdecydowanie musisz zwiększyć ilość składników. Wszystkiego najlepszego :) i wierze,że tort będzie wszystkim smakował :)
Witam, torcik faktycznie wygląda cudnie. Jednak jako laik w temacie tortów i jakiegokolwiek użycia bitej śmietany mam pytanie - jaki czas mniej więcej jest potrzebny do jej ubicia oraz na ile masa czekoladowa musi być przestudzona - (temperatura pokojowa, czy może wystarczy tylko czas ubijania śmietany?), żeby połączyć ją z bitą śmietaną? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńz bitą śmietaną trzeba uważać, czasowo to parę minut i wizualnie widać ,że jest już sztywna ( tak jak przy ubiciu białek) jednak jak za długo będzie ubijana mogą powstać w niej grudki masła a to jest nie pożądane,
Usuńponiżej przesyłam Ci linka do filmiku gdzie wizualnie będziesz dokładnie widziała jak krok po kroku podziałać z przygotowaniem tortu , mam nadzieję, że pomoże,pozdrawiam :)
https://www.youtube.com/watch?v=eKMpZYx0WNM
zrobie za tydzien!
OdpowiedzUsuńZapraszma do siebie!
http://rozoweokulary-goldberry.blogspot.com/
bardzo jestem ciekawa czy torcik smakował :) Mam nadzieję, że tak :) dziękuję za zaproszenie na pewno wpadnę :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńCzy położenie jakiejś konfitury (może coś kwaskowatego dla przełamania smaku?) między spodem a masą byłoby dobrym pomysłem?
OdpowiedzUsuńosobiście nigdy tego tortu nie przekładałam konfiturą ale wydaje mi się, że śmiało można dodać owocowy akcent.
UsuńBiała czekolada to tłuszcze niezdrowe, aromaty i cukry więc jest to masa nie mająca nic wspólnego z czekloadą
OdpowiedzUsuńCzy torcik można zrobić dzień wcześniej wieczorem?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można :) Ze względu na brak czasu mój tort został zrobiony wczoraj "na jutro" i nabiera właśnie mocy urzędowej w lodówce 😉
Usuńpewnie, że można go zrobić dzień wcześniej nawet lepiej jak zrobi się go wcześniej bo tort się zespoli ,a smaki się przegryzą
UsuńWielka szkoda, że nie można publikować swoich zdjęć. Tort pierwszorzędny, bardzo prosty, bez babrania ;) W myśl zasady: "Im prościej, tym lepiej". Mój został nieco zmodyfikowany. Na spód mniej masła, więcej czekolady :D Masa śmietanowa nie otrzymała ani grama cukru, dostała go za to masa czekoladowa + extra cukier waniliowy oraz kilka kropel olejku waniliowego :) I w celu złamania słodkiej słodkości dekoracja z wiśni kandyzowanych, malin oraz kiwi :) Smak tortu jest nieziemski, Ptasie Mleczko od W. chowa się na przedbiegach! Bardzo serdecznie dziękuję za przepis i inspirację :) Ściskam i gorąco pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńsuper, mega się cieszę, że ciacho smakowało :)gorąco pozdrawiam :D
UsuńMniam :)dziękuję za przepis <3 przyda mi się!!!
OdpowiedzUsuńgorąco polecam :)
UsuńHej!:) A czy myślisz, że jeżeli dodam do masy jeszcze wiórki kokosowe to będzie ok? Chodzi mi bardziej o konsystencję, czy nie będzie za gęsta. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmożna spróbować ale dodałabym ich nie za dużo , pozdrawiam :)
UsuńMega sprawa ten przepis, istna rewelacja !
OdpowiedzUsuńpodwójne gratulacje! Za rocznicę i za tort! Świetna sprawa mieć taką kobietę w domu. Nakłoniłaś mnie do rozpoczęcia przygody kulinarnej! Buziaki kochana.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Pięknie dziękuję, takie komentarze uskrzydlają :D Trzymam kciuki aby Twoja przygoda kulinarna trwała i trwała :)gorąco pozdrawiam Kasia
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńmoże spróbujesz mojego tortu https://rurkazkremem01.blogspot.com/2018/03/tort-czekoladowy-dzisiaj-na-moim-blogu.html :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJest cudowny, juz dwa razy go robiłam i dwa razy sie udał. Pychotka
OdpowiedzUsuńNiezłe opcje daliście !
OdpowiedzUsuńMega torcik !
OdpowiedzUsuńTorcik super !
OdpowiedzUsuńMega opcja :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tort, zresztą nie tylko ten. Bardzo lubię Twoje przepisy, raz próbowałam nawet sama, ale jednak torty to za wysokie progi jak na moje umiejętności. Teraz planuję zamówić na dzień matki i trafiłam na coś takiego jak torty online. Czy jest tu może jakaś osoba, która od nich zamawiała i może się wypowiedzieć?
OdpowiedzUsuńcieszę się ale ręczę głową , że dałabyś radę spokojnie zrobić tort np śmietanowy z truskawkami, podstawa to biszkopt ,a potem tylko krem ze śmietanki kremówki z cukrem pudrem, posypać truskawkami i gotowe :) Ja też nie jestem mistrzem tortów a raczej jeżeli chodzi o ich zdobienie ale środek spokojnie daję radę . Co do strony torty online to niestety nie mam wiedzy,ale może masz jakąś małą lokalną cukiernię z której warto skorzystać, gorąco pozdrawiam i w razie pytań służę pomocą , pozdrawiam Kasia
UsuńCzy mogę to udekorować masą majątkową? Czy torcik nie opadnie?
OdpowiedzUsuńTakim tortem można zrobić niespodziankę dziecku z okazji Dnia Dziecka, który już niebawem. Na pewno by się ucieszyło, bo przecież wszystkie dzieci lubią słodycze. Do tego można dodać dekoracje w postaci ulubionych czekoladek. Jeżeli jednak nie mamy talentu do pieczenia wtedy lepiej zamówić tort online.
OdpowiedzUsuńNAjlepszy wariant jaki smoczek dla dziecka ranking 2022
OdpowiedzUsuńLubisz rowery? Rower crossowy jaki wybrać o to jest pytanie.
OdpowiedzUsuńSuper wpis :)
OdpowiedzUsuńher comment is here www.dolabuy.su visit this site right here find more information investigate this site browse around these guys
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńto jest mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńDiva London
OdpowiedzUsuńwyglądasz smakowicie, dziękuję
OdpowiedzUsuń