czwartek, 5 stycznia 2017

CIASTO PIERNIKOWO-PORZECZKOWE Z KREMEM



 
Składniki:

Biszkopt ( forma25x35cm):
  • 8 średnich jajek ( osobno białka i żółtka)
  • 1 ¼ szklanki drobnego cukru
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
Krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie  waniliowe bez cukru po 40g
  • ½ szklanki cukru
  • ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
Krem śmietanowy:
  • 500ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2x śmietan fix (pominęłam)
Dodatkowo:
  • 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki + 2 ½ szklanki wrzątku
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego (280-300g)
Polewa:
  • 170g czekolady
  • 3 łyżki masła

Wykonanie:
Biszkopt:
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, partiami  wsypujemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania
  • na koniec wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do piernika, całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera
  • ciasto przekładamy do formy (25x35cm lub 22x37cm) wyłożonej papierem do pieczenia
  • biszkopt pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • gotowy studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Krem budyniowy:
  • 1 ½ szklanki mleka razem z cukrem i wanilią zagotowujemy
  • do  pozostałego mleka tj. ½ szklanki , dodajemy proszek budyniowy, mieszamy , następnie wlewamy do wrzącego mleka, gotujemy , gdy zgęstniej, przykrywamy folią spożywczą żeby nie zrobił się nam kożuch i odstawimy do ostudzenia
  • miękkie masło ucieramy mikserem do białości, następnie partiami dodajemy zimny budyń, miksujemy aż uzyskamy gładki krem, odstawiamy
Krem śmietanowy:
  • śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ( można dodać dodatkowo śmietan fix )
Warstwa galaretki:
  • 2 galaretki rozpuszczamy w 2 ½ szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia
  • zimną galaretkę mieszamy z dżemem porzeczkowym, odstawiamy do lekkiego stężenia
Polewa:
  • połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Wykonanie:
  • jeden z blatów biszkoptu wkładamy do formy, wykładamy na niego połowę kremu ( mi wyszło za mało kremu, więc dałam  od razu cały )
  • na krem wylewamy tężejącą galaretkę, wkładamy do lodówki, aż w pełni galaretka stężeje
  • na galaretkę wykładamy ubitą śmietanę kremówkę ( w oryginale teraz na warstwę galaretki powinno się wyłożyć drugą część kremu, mi jak już wspomniałam go zabrakło dlatego zrobiłam warstwę z bitą śmietaną zamiast warstwą kremu budyniowego, tak naprawdę ta śmietana nadała lekkości), którą przykrywamy drugim blatem biszkoptu
  • na wierzchu ciasta rozsmarowujemy polewę czekoladową, którą dodatkowo możemy ozdobić np. perełkami itp.




Źródło: http://gotujmy.pl/ciasto-piernikowo-porzeczkowe,przepisy-biszkopty-przepis,233750.html

7 komentarzy:

  1. Zapisuj, na pewno wypróbuję:)) Pozdrawiam ciepło Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gorąco polecam, ciasto warte przetestowania :) pozdrawiam Kasia

      Usuń
  2. Zrobiłam - pycha! Dziękuję za ten przepis:) i inspirację, bo piernikowy biszkopt po prostu mnie zachwycił i w połączeniu z porzeczkową galaretką wykorzystam w przyszłości na pewno:) Polecam wszystkim! Odrobinę żałuję tylko, że ciut nie naponczowałam biszkoptu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i że jeszcze nie raz zagości u Ciebie w domu :D gorąco pozdrawiam :) Kasia

      Usuń
  3. Dobrze dobrany prezent dla faceta to szansa na zaskarbienie sobie jego sympatii. Jeśli chcesz podarować mu coś, wyjątkowego, wybierz produkt, który spełni jego oczekiwania.
    prezent dla faceta

    OdpowiedzUsuń