czwartek, 5 stycznia 2017

CIASTO PIERNIKOWO-PORZECZKOWE Z KREMEM



 
Składniki:

Biszkopt ( forma25x35cm):
  • 8 średnich jajek ( osobno białka i żółtka)
  • 1 ¼ szklanki drobnego cukru
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
Krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie  waniliowe bez cukru po 40g
  • ½ szklanki cukru
  • ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
Krem śmietanowy:
  • 500ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2x śmietan fix (pominęłam)
Dodatkowo:
  • 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki + 2 ½ szklanki wrzątku
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego (280-300g)
Polewa:
  • 170g czekolady
  • 3 łyżki masła

Wykonanie:
Biszkopt:
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, partiami  wsypujemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania
  • na koniec wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do piernika, całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera
  • ciasto przekładamy do formy (25x35cm lub 22x37cm) wyłożonej papierem do pieczenia
  • biszkopt pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • gotowy studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Krem budyniowy:
  • 1 ½ szklanki mleka razem z cukrem i wanilią zagotowujemy
  • do  pozostałego mleka tj. ½ szklanki , dodajemy proszek budyniowy, mieszamy , następnie wlewamy do wrzącego mleka, gotujemy , gdy zgęstniej, przykrywamy folią spożywczą żeby nie zrobił się nam kożuch i odstawimy do ostudzenia
  • miękkie masło ucieramy mikserem do białości, następnie partiami dodajemy zimny budyń, miksujemy aż uzyskamy gładki krem, odstawiamy
Krem śmietanowy:
  • śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ( można dodać dodatkowo śmietan fix )
Warstwa galaretki:
  • 2 galaretki rozpuszczamy w 2 ½ szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia
  • zimną galaretkę mieszamy z dżemem porzeczkowym, odstawiamy do lekkiego stężenia
Polewa:
  • połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Wykonanie:
  • jeden z blatów biszkoptu wkładamy do formy, wykładamy na niego połowę kremu ( mi wyszło za mało kremu, więc dałam  od razu cały )
  • na krem wylewamy tężejącą galaretkę, wkładamy do lodówki, aż w pełni galaretka stężeje
  • na galaretkę wykładamy ubitą śmietanę kremówkę ( w oryginale teraz na warstwę galaretki powinno się wyłożyć drugą część kremu, mi jak już wspomniałam go zabrakło dlatego zrobiłam warstwę z bitą śmietaną zamiast warstwą kremu budyniowego, tak naprawdę ta śmietana nadała lekkości), którą przykrywamy drugim blatem biszkoptu
  • na wierzchu ciasta rozsmarowujemy polewę czekoladową, którą dodatkowo możemy ozdobić np. perełkami itp.




Źródło: http://gotujmy.pl/ciasto-piernikowo-porzeczkowe,przepisy-biszkopty-przepis,233750.html

4 komentarze:

  1. Zapisuj, na pewno wypróbuję:)) Pozdrawiam ciepło Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gorąco polecam, ciasto warte przetestowania :) pozdrawiam Kasia

      Usuń