sobota, 2 grudnia 2017

CIASTECZKA CHAŁWOWE




Składniki (+/-30szt.):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g chałwy np. waniliowej
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 żółtko
  • dodatkowo około 40-50g  roztopionej czekolady mlecznej/gorzkiej do ozdobienia ciasteczek


Wykonanie:
  • wszystkie składniki czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, pokruszoną chałwę, śmietanę oraz żółtko wkładamy do miski i zagniatamy z nich gładkie ciastko, które następnie zawijamy w folię i wkładamy na 20-30 minut do lodówki
  • po tym czasie na blacie posypanym mąką wałkujemy ciasto na grubość około 2-3mm i wykrawamy np. gwiazdki , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • ciastka pieczemy około10 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170ºC
  • zimne ciastka dopiero polewamy roztopioną czekoladą .






Źródło:https://www.mniammniam.com/Swiateczne_ciasteczka_z_chalwa-15888p.html

11 komentarzy:

  1. z moją miłością do chałwy pewnie zjadłabym wszystkie sama :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zdecydowanie trzeba upiec podwójną porcję :D

      Usuń
  2. Wszystko co z chałwą jest fantastyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Wyglądają zachwycająco, może się skuszę :D Ale dodałabym tam od siebie odrobinę cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej z cynamonem będą również pyszne :)

      Usuń
  4. Pycha, dziękuję za przepis.U mnie wyszło 40sztuk gwiazdek ok 7cm srednicy. Ciasto podczas zagniatania pięknie pachnie chałwą. Ma fajną konsystencję i super się zagniata.

    OdpowiedzUsuń