Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy
- 1 dojrzały banan
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki miodu
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- garść jagód goi lub żurawiny
- dodatkowo na polewę potrzebujemy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%
Wykonanie:
- do malaksera wkładamy : czerwoną fasolę, banan, jajka, cukier trzcinowy, miód, kakao oraz proszek do pieczenia , miksujemy aż uzyskamy gładką masę do której dodajemy garść jagód goi ,mieszamy
- ciasto przekładamy do keksówki (24x15cm) wyłożonej papierem do pieczenia ( warto posmarować go olejem, ponieważ ciasto nie ma tłuszczu i może być problem z odklejeniem go później od papieru) pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka.
- gotowe ciasto polewamy roztopioną czekoladą.
Źródło: Magazyn „Maszkety”
Robiłam już ciasto z fasoli,wychodzi bardzo dobre,fasoli nie czuć w ogóle!
OdpowiedzUsuńTutaj tylko wg mnie niepotrzebnie cukier bo słodycz daje banan i miód więc jak dla mnie już bez dodatku cukru.
najważniejsze, że ciasto smakowało :) pozdrawiam :)
Usuń