środa, 29 listopada 2017

CIASTO KAKAOWE Z FASOLI BEZ TŁUSZCZU



Składniki:
  • 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy
  • 1 dojrzały banan
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść jagód goi lub żurawiny
  • dodatkowo na polewę potrzebujemy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%


Wykonanie:
  • do malaksera wkładamy : czerwoną fasolę, banan, jajka, cukier trzcinowy, miód, kakao oraz proszek do pieczenia , miksujemy aż uzyskamy gładką masę do której dodajemy garść jagód goi ,mieszamy
  • ciasto przekładamy do  keksówki (24x15cm)  wyłożonej papierem do pieczenia ( warto posmarować go olejem, ponieważ ciasto nie ma tłuszczu i może być problem z odklejeniem go później od papieru) pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka.
  • gotowe ciasto polewamy roztopioną czekoladą.





Źródło: Magazyn „Maszkety”

2 komentarze:

  1. Robiłam już ciasto z fasoli,wychodzi bardzo dobre,fasoli nie czuć w ogóle!
    Tutaj tylko wg mnie niepotrzebnie cukier bo słodycz daje banan i miód więc jak dla mnie już bez dodatku cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najważniejsze, że ciasto smakowało :) pozdrawiam :)

      Usuń