piątek, 3 sierpnia 2018

MUFFINY Z PORZECZKĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ



Składniki:
  • 260g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g jogurtu greckiego ( lub innego gęstego)
  • 50 ml oleju
  • 2 średnie jajka
  • 80g cukru trzcinowego
  • 100g białej czekolady drobno posiekanej
  • około 200g czerwonej lub białej porzeczki, umytej i obranej



Wykonanie:
  • składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • w jednej misce  łączymy najpierw mąkę i proszek do pieczenia
  • w drugiej misce łączymy ze sobą jogurt, olej, jajka oraz  cukier
  • następie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia składników
  • na koniec do masy dodajemy posiekaną białą czekoladę 
  • foremki na muffiny wykładamy papilotkami, nakładamy do nich po łyżce ciasta, następnie dodajemy około 8-10 szt. porzeczek , które przykrywamy ciastem ,na wierzchu znowu układamy garść porzeczek ( finalnie ciasta powinno być ¾ wysokości papilotki)
  • pieczemy około 25-30 minut na złoty kolor do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.






Źródło: http://smakolykibereniki.blogspot.com/2016/07/muffiny-z-biaa-czekolada-i-porzeczkami.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz