Składniki:
- 260g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g jogurtu greckiego ( lub innego gęstego)
- 50 ml oleju
- 2 średnie jajka
- 80g cukru trzcinowego
- 100g białej czekolady drobno posiekanej
- około 200g czerwonej lub białej porzeczki, umytej i obranej
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- w jednej misce łączymy najpierw mąkę i proszek do pieczenia
- w drugiej misce łączymy ze sobą jogurt, olej, jajka oraz cukier
- następie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia składników
- na koniec do masy dodajemy posiekaną białą czekoladę
- foremki na muffiny wykładamy papilotkami, nakładamy do nich po łyżce ciasta, następnie dodajemy około 8-10 szt. porzeczek , które przykrywamy ciastem ,na wierzchu znowu układamy garść porzeczek ( finalnie ciasta powinno być ¾ wysokości papilotki)
- pieczemy około 25-30 minut na złoty kolor do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: http://smakolykibereniki.blogspot.com/2016/07/muffiny-z-biaa-czekolada-i-porzeczkami.html
Świetnie wygądają te babeczki
OdpowiedzUsuńMuffinki to mój ulubiony deser.
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń