Składniki ( +/- 24szt):
- 2 szklani daktyli bez pestek
- ¾ szklanki zmielonych płatków owsianych
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- cynamon do smaku ( dałam około ½ łyżeczki)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- dodatkowo do obtoczenia wiórki kokosowe, ciemne kakao
Wykonanie:
- daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 30 minut, po tym czasie odsączamy je i blędujemy na gładką masę z pozostałymi składnikami czyli zmielonymi płatkami owsianymi, kakao, kokosem, cynamonem oraz olejem,
- z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je np. w wiórkach kokosowych, ciemnym kakao, orzechach itp.
- gotowe wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę, najlepiej smakują schłodzone :)
Źródło: https://www.makehappyday.com/daktylowe-kulki-mocy/
Podoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń