Składniki(14-16szt):
- 270g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g brązowego cukru
- 250ml mleka
- 80ml oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka pasty tahini (można pominąć)
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- dodatkowo: 2 budynie typu słodka chwila czekoladowy i waniliowy oraz około 40g pokrojonej chałwy
Wykonanie:
- do jednej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, mieszamy i odstawiamy
- do drugiej miski dodajemy płynne składniki czyli mleko, olej, tahini,jajko oraz ekstrakt wanilii, mieszamy
- do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy całość do połączenia się składników, odstawiamy
- w jednej szklance przygotowujemy budyń waniliowy w drugiej czekoladowy ( proponuję użyć mniej wody niż napisane jest na opakowaniu wtedy budyń będzie gęstszy)
- do foremek wyłożonych papilotkami nakładamy po jednej łyżce ciasta (tyle żeby zakryć dno) ,następnie dajemy po łyżeczce budyniu czekoladowego i waniliowego, który posypujemy chałwą , całość przykrywamy ponownie ciastem tak aby nie przekraczało ⅔ wysokości papilotki
- pieczemy około20-24 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Mmmmm moje ulubione! :D muszę znów je upiec , są zajefantastyczne :) Polecam każdemu :)
OdpowiedzUsuńMiłośnicy słodkości szczególnie powinni dbać o zdrowy uśmiech.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń