środa, 15 sierpnia 2018

MUFFINY CHAŁWOWE Z BUDYNIEM




Składniki(14-16szt):
  • 270g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g brązowego cukru
  • 250ml mleka
  • 80ml oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka pasty tahini (można pominąć)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo: 2 budynie typu słodka chwila czekoladowy i waniliowy oraz około 40g pokrojonej chałwy

Wykonanie:
  • do  jednej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, mieszamy i odstawiamy
  • do drugiej miski dodajemy płynne składniki czyli mleko, olej,  tahini,jajko oraz ekstrakt wanilii, mieszamy
  • do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy całość do połączenia się składników, odstawiamy
  • w jednej szklance przygotowujemy budyń waniliowy w drugiej czekoladowy ( proponuję użyć mniej wody niż napisane jest na opakowaniu wtedy budyń będzie gęstszy)
  • do foremek wyłożonych papilotkami nakładamy po jednej łyżce ciasta (tyle żeby zakryć dno) ,następnie dajemy po łyżeczce budyniu czekoladowego i waniliowego, który posypujemy chałwą , całość przykrywamy ponownie ciastem tak aby nie przekraczało  ⅔ wysokości papilotki
  • pieczemy około20-24 minut do suchego patyczka  w piekarniku nagrzanym do 180ºC.





4 komentarze: